Det blir allt vanligare att privatpersoner väljer att skaffa egna solceller för att hjälpa till med sin elförsörjning. Ökningen finns även bland bostadsrättsföreningar och företag. Det växande intresset märks inte minst hos Susanne Boglert, som är energi-, och klimatrådgivare i Varbergs kommun.
– Det har varit ett stort intresse även tidigare men den senaste tiden har det ökat betydligt. Efter den höga elprishöjningen under vintern har vi fått in fler förfrågningar från villaägare, säger hon.
Medan elpriset gått upp har det blivit billigare att skaffa solceller och pengar är ett stort skäl som många anger. Men det är inte det enda.
– Flera nämner att de vill göra något för klimatet också, säger Susanne Boglert.
En annan indikator på att solenergi är väldigt populärt just i Halland är att länet ligger i topp i landet för det gröna skatteavdraget. Avdraget infördes i januari 2021 och innefattar investeringar i grön teknik, bland annat solceller. I Hallands län drogs det av i snitt 151 kronor per invånare, att jämföra med 92 kronor för dem i övriga landet.
Normalt sett inget bygglov
Många har en hel del frågor kring hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på. Bland annat undrar man om hur långt tekniken kommit.
– Vissa funderar på om man ska vänta lite på grund av att utrustningen kan bli bättre, men nej det är inget att vänta på. Tekniken i sig är fullt utvecklad.
Tidigare behövde man söka bygglov men om man anlägger solceller på ett tak som följer takets riktning så behövs inte det. Men om man är det minsta osäker rekommenderas en kontakt med bygglovshandläggare. Vissa områden kan vara exempelvis Q-märkta eller militära.
Den vanligaste anläggningen för en villa har en effekt på 5-15 kilowatt och tar upp mellan 25-75 kvadratmeter. Det finns både paneler som sätts direkt på taken, eller som ställs på ett platt tak eller yta, där man själv justerar vinkeln.
– Om man sätter panelen på sitt tak är det en fördel med södertak. Det fungerar också bra med västtak eller osttak men då blir effekten 10-20 procent lägre, säger Susanne Boglert.
Det är också viktigt att kolla hur gammalt taket är innan man monterar på en panel.
– Man måste alltid tänka på att taket ska klara belastningen. Om det ska bytas om fem till tio år kanske det är läge att byta det tidigare. Det ska helst vara ett tak som klarar åtminstone 30 år till. Det finns experter man kan fråga och som kan kolla av bärigheten på taket om man själv inte vet.
Lätt att sköta om
När väl anläggningen är monterad är den lättskött. Snö glider av på grund av lutningen efter ett tag och smuts regnar bort. Man ska dock tänka på att aldrig kliva på solcellerna eftersom det kan uppstå mikrosprickor som förstör konstruktionen.
– Sedan kan man ofta be installatören göra en service på den en gång om året eller vartannat år för att kolla så att allt är som det ska, säger Susanne Boglert.
Det är viss skillnad mellan olika företag som installerar solceller. Det är i dag inget krav på att vara certifierad inom området.
– Men jag skulle tro att det är på gång. Det är dock flera duktiga installatörer som inte är certifierade heller. Det är en kostnadsfråga och kan handla om att man är ett litet företag som kanske inte har råd. Är man osäker på om en aktör är oseriös så kan man vända sig till konsumentverket som har koll på svartlistade företag och sådant.
Expertens råd till dem som funderar på att skaffa solceller:
Vänd dig till energi-, och klimatrådgivaren i din kommun.
Plocka in minst 3-4 offerter som ni kan titta på.
Besök Energimyndighetens hemsida. Där finns solcellsguiden för både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Det är 4-6 sidor med saker man ska tänka på, och sådant är bra att ha på papper.
På Energimyndighetens hemsida finns även Solelportalen med vanliga frågor och svar.
Utöver detta finns också en hel del information på branschorganisationen svensksolenergi.se.
Fler nyheter om Varberg hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här