Stort smittoutbrott i den kommunala omsorgen

Ett stort coronautbrott har skett på kommunens boende på Ölandsgatan, enligt uppgifter till Hallands Nyheter. Utbrottet ska ha pågått i omkring en veckas tid.

ANNONS
LocationÖlandsgatan 3||

Varbergs äldreomsorg har sedan förra veckan sett en ökning av coronasmittade efter en period med mindre smittspridning under några veckor.

– Smittspridningen i samhället har legat på en hög men jämn nivå efter den kraftiga ökningen som skedde i oktober och det avspeglas i våra verksamheter. Vi hade under andra halvan av november en period med avtagande smitta, men förra veckan tog det fart igen, berättar kommunens socialchef Anna-Lena Sellergren.

Sellergren berättar inte vilka boenden som är drabbade, utan berättar bara att det totala antalet smittade brukare just nu är tolv inom omsorgsverksamheterna i Varberg. Nio av dessa bor på äldreboende, en på övrigt boende, en har hemtjänst och en har bara hemsjukvård. De nio smittade inom äldreomsorgen är fördelade på två boenden.

ANNONS

Enligt uppgifter till Hallands Nyheter pågår ett stort utbrott på Varbergs kommuns boende på Ölandsgatan sedan förra veckan.

Sellergren vill inte bekräfta om så är fallet.

– Det jag kan säga att smittspridningen generellt har sett ut så under hela pandemin. Det handlar sällan om enstaka fall här och där, utan när smittan tar sig in på ett äldreboende så hinner den sprida sig till ett antal brukare innan vi lyckas hejda den, säger hon.

Varför lyckas ni inte stoppa smittan snabbare på boendena?

– Delvis är det ett snabbt förlopp. Även om vi reagerar direkt vid första symptom med skyddsutrustning, smittspårning och kohortvård så hinner det ske en viss spridning. Sedan ser vi också att det finns spridning bland symptomfria personer, vilket givetvis gör det hela ännu svårare, säger Sellergren.

ANNONS