Land i sikte. Den här gången var livräddningsövningen bara på låtsas, men nog så dramatisk sedd från däck på Stena Nautica.
Land i sikte. Den här gången var livräddningsövningen bara på låtsas, men nog så dramatisk sedd från däck på Stena Nautica.

Stort pådrag i Varbergs hamn

Stena Nautica tvingades i måndags förmiddag evakueras efter att ett allvarligt hot riktats mot färjerederiet. Samtidigt bekämpades en befarad brand på däck två. Men den här gången var allt bara på låtsas och de 88 passagerna klarade sig helskinnade.

ANNONS
|

En lätt dimma och snudd på tropisk, fuktig värme vilade över hamnen i Varberg då samverksansövningen mellan färjerederiet Stena, polis, ambulans och räddningstjänst ägde rum på förmiddagen.

88 passagerare, varav 71 barn och 17 vuxna, fanns ombord på fartyget som under till synes dramatiska former evakuerades via en rutschkana eller så kallad MES (Marine Evacuation Systems) till en plattform och vidare till en flotte där en båt väntade för att föra dem tryggt i hamn en bit bort.

Den här gången var dock allt bara en övning i syfte att träna dels utrymning, dels samverkan med enheterna från land vid övergivande och omhändertagande av passagerare och besättning.

ANNONS

– Men också för att vår säkerhetsgrupp och räddningstjänsten tillsammans ska få träna rökdykning där vi tittar både på arbetssätt och varandras utrustning, säger Jan-Eric Alcén, befälhavare och övningsledare på plats på fartyget.

En efter en evakuerades de 71 femte- och sjätteklassarna från Elias Fries skola i Hyltebruk, som för dagen tillsammans med några av sina föräldrar fick agera statister i sjödramat.

– Roligt, men lite läskigt, tyckte syskonen Agnes och Arvid Stenström efter att ha tagit sig nedför den branta rutschkanan till flotten och den väntande båten.

På plats var också den socialdemokratiske riksdagsledamoten Adnan Dibrani som även han provade på att ta sig både nedför och uppför rutschkanan.

– Det var lättare än jag trodde, konstaterade han efter ha tagit sig upp i fartyget igen och den väntande besättningen, som konstaterade att dagens övning gått både lugnt och säkert till väga.

– Det är ju också det som är syftet, att verkligen träna så att alla rutiner fungerar. Förutom att träna tillsammans som nu genomför besättningen därför också varje vecka säkerhetsövningar där vi övar skarpt på olika tänkbara scenarior som brand och terrorhot, säger Jan-Eric Alcén, som själv klarat sig från faktiska verkliga händelser, men med färskt minne förstås minns den dramatiska krocken med det polska lastfartyget Joanna utanför Varberg i februari 2004.

ANNONS

76 personer fick då evakueras från Stena Nautica, vars besättning sedan beordrades tillbaka ombord för att segla båten i hamn. Nautica hade då tagit in en del vatten och hade slagsida men bedömdes efter en timmes bogsering klara den fortsatta resan till Varberg, där Jan-Eric Alcén mötte upp. Den här gången kunde dock fartyget helt odramatiskt planera för vidare färd mot Danmark efter avslutad övning till kvällen.

Stena Nautica

Stena Line, Varberg

Stena Line, Grenå

Varbergs hamn

Polisen, Varberg

Räddningstjänsten, Varberg

Nationella Insatsstyrkan

Sjö- och flygräddningscentralen JRCC

Kustbevakningen

Sjöräddningen

Försäkringsbolaget Lloyd´s

Transportstyrelsen

Elias Fries skola i Hyltebruk

ANNONS