Hanna Sandberg och Jessica Botsjö jobbar på samma avdelning på Östergården. De har olika inställningar till vaccinet men har ändå kommit fram till samma slutsats – att vaccinera sig.
Hanna Sandberg och Jessica Botsjö jobbar på samma avdelning på Östergården. De har olika inställningar till vaccinet men har ändå kommit fram till samma slutsats – att vaccinera sig. Bild: Malin Strandberg

Stort intresse för coronavaccin bland vårdanställda i Varberg

För vissa är sticket i armen en självklarhet medan en annan har en stor klump i magen inför att få vaccinet mot covid-19. Nu rullas vaccinet ut till personal som jobbar nära de allra sköraste.
– Tiderna blir fullbokade samma dag som vi släpper dem, säger Susann Börjesson, verksamhetschef på Varbergs kommuns företagshälsovård.

ANNONS
LocationVarberg||

I drygt en vecka har det varit möjligt för vård- och omsorgspersonal i Varbergs kommun att få den första dosen av Pfizers covid-19-vaccin. Senast det var en liknande ruljans med folk utanför kommunens företagshälsovård var i juni – när sköterskor provtog person efter person för corona på Västra Vallgatan. Nu arbetar fem sköterskor med att vaccinera personal inom äldreomsorg, hemtjänst och hemsjukvård. Runt 200 personer tog sprutan förra veckan och samma antal är inbokade denna vecka (vecka 4).

– Det är ett jättestort intresse och vi lägger ut tider allt eftersom vi får doser. Vi hade haft kapacitet att vaccinera i dubbel takt men det är regionen som styr leveranstakten, säger Susann Börjesson, verksamhetschef på Kommunhälsan.

ANNONS

Hanna Sandberg, som är vårdbiträde på Östergården, var på väg in för att få ett stick i armen när HN träffade henne på tisdagsförmiddagen.

– Jag har en stor klump i magen och är jättenervös. Hade jag inte jobbat inom vården hade jag förmodligen inte tagit vaccinet.

Varför är du orolig?

– Det är så oprövat och det har gått fort att ta fram det. Men jag faller för grupptrycket och ger vika. Samtidigt är det inte kul att få corona.

Hennes avdelningskollega på Östergården har en helt annan åsikt.

– Jag tycker det är självklart att ta vaccinet och skulle tagit det fastän jag inte jobbar med det jag gör. Det gör mycket större skada om man inte tar det, säger undersköterskan Jessica Botsjö.

Då planerar Kommunhälsan att öka takten

Kommunhälsan hoppas att kunna öka takten om några veckor. Planen är att gå från 200 doser i veckan till cirka 600 doser och att samtliga ska ha fått den andra dosen senast i maj.

– Leveransen från Pfizers väntas att öka och Aztra Zenecas vaccin ska godkännas i dagarna så då kommer det gå ganska fort från mitten av februari, säger Susann Börjesson.

Hon är väldigt glad över det stora intresset för vaccinet.

ANNONS

– Det är positivt att så många vill vaccinera sig. Det visar att budskapet om vikten att skydda sig själv och andra har gått fram i Varbergs kommun.

Hon vill poängtera att Kommunhälsan inte enbart erbjuder vaccin till personal i de kommunala verksamheterna. Det är alltså fritt fram för personal hos privata aktörer att boka tid.

– Vi gör ingen skillnad på det i det här uppdraget. Det viktigaste är att skydda de äldre. Det är ett stort uppdrag och alla behöver hjälpas åt, avslutar Börjesson.

Så här prioriterar Kommunhälsan:

I första hand erbjuds vaccinet till personal inom äldreomsorg, hemtjänst och hemsjukvård. Sedan står sjukhuspersonal, personal inom LSS och assistenter på tur.

ANNONS