Så här såg det ut under fredagskvällen vid Stena Metalls industriområde i Varberg.
Så här såg det ut under fredagskvällen vid Stena Metalls industriområde i Varberg. Bild: Robert Sveningsson

Stort eftersläckningsarbete vid Stena Metall

Räddningsinsatsen vid Stena metall är avslutad, men ett omfattande eftersläckningsarbete pågår fortfarande på brandplatsen och personal från företaget är på plats för att hjälpa till.
– Självklart är det jättetråkigt att det händer något sådant här, säger Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef på Stena metall.

ANNONS
|

På lördagsförmiddagen var den akuta räddningsinsatsen vid Stena metalls industriområde i Varberg avslutad.

Trots det ryker det fortfarande en hel del från platsen och vid lunchtid var ett omfattande eftersläckningsarbete ännu i färd.

– Det värsta är över men vi har fortfarande enheter på plats. Det ryker rätt så mycket från byggnaden än. Vi har brandbilar på plats som kyler ner, samtidigt som vi röjer i massorna, säger Andreas Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten Väst.

Det var Stena metall själva som larmade räddningstjänsten om branden under fredagskvällen, bekräftar Åsa Ahlgren Berndtson. Hon har själv inte varit på platsen men berättar att personal från företaget finns där för att hjälpa till med eftersläckningsarbetet.

ANNONS

– Vi bistår räddningstjänsten på alla sätt vi kan, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

– Nu handlar det om att bevaka det så att inget blossar upp på nytt, tillägger hon.

I presenningsbyggnaden som har brunnit förvarade Stena metall olika material såsom papper och plast. Förlusten av deras lager innebär en ekonomisk skada för företaget.

– Jag kan inte säga omfattningen på den, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

LÄS MER: Storbrand på Stena Metall

Räddningsinsatsen pågick under natten mellan fredagen och lördagen, en insats som inte var helt okomplicerad på grund av byggnadens tältliknande stålkonstruktion, som i kombination med hettan från branden gjorde att man fruktade ett ras.

– Rasrisken försvårade vårt arbete avsevärt, vi kunde inte ha personal inne i byggnaden, säger Andreas Karlsson.

Eftersläckningsarbetet kommer troligen pågå i ytterligare några timmar inpå lördagseftermiddagen, berättar Karlsson.

Därefter ska polisen ta vid för att genomföra en teknisk undersökning för att utreda brandorsaken närmare.

Larmet om branden kom in strax efter 18 på fredagskvällen och en kraftig rökutvecklingen spred sig från den presenning och de pappersbalar som hade fattat eld.

Då röken från branden var kraftig, svart och ansågs vara hälsofarlig skickade man ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där man uppmanade folk i närområdet att hålla sig inomhus.

ANNONS

LÄS MER: Så gör du med ventilationen om en varning för brandrök kommer

ANNONS