Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Stort arbete: Staden och kommunen ska få nya planer

När kommunen nu drar igång arbetet med en ny översiktsplan kommer även staden att få en översyn. Räkna med debatt om naturvärden kontra tillväxt.

Översiktsplanen bestämmer hur mark och vatten ska användas i kommunen. Den ligger till grund för fördjupade översiktsplaner och detaljplaner och slutligen kort och gott var du ska bo, jobba, rasta hunden och parkera bilen. Varberg översiktsplan antogs 2010 och tiden anses nu ha sprungit ifrån den.

I vår har kommunens ledande politiker beslutat att kommunen ska ta fram en ny översiktsplan. Arbetet beräknas kosta en miljon kronor om året fram till 2025. I beställningen ingår också en ny fördjupad översiktsplan för stadsområdet.

Frågor som kommer lyftas i allt det här arbetet är både stora och konkreta: Förtätningen i staden, förekomsten av vindkraftsparker, statusen hos kulturmiljöer och orörd natur samt hushållningen med jordbruksmark.

Stationen i Värö ska planeras

Tjänstemännen får också i uppdrag att ändra i den fördjupade översiktsplanen Norra Kusten. De utbyggnadsmöjligheter som kommunen såg där för några år sedan har ju staten satt stopp för i och med upphävandet av detaljplanen för bostäder på Duveslätt på Årnäshalvön. Järnvägsstationen i Värö och allt som hör till den ska också bakas in när planen uppdateras.

LÄS MER: Varbergs kommun gjorde fel som planerade i riksintresse

Ann-Charlott Stenkil (M). Bild: Annika Karlbom
Ann-Charlott Stenkil (M). Bild: Annika Karlbom

– Det här är ett gigantiskt arbete. Sedan 2010 har lagstiftning och rekommendationer ändrats och det är helt enkelt läge att göra om översiktsplanen, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Blir det mer förtätning?

– Ja det är den vägen som vi behöver gå, det har vi konstaterat rätt tidigt. Den behöver ske utifrån respektive plats förutsättningar.

LÄS MER: Politisk splittring när förtätningen sattes på pränt

Och bilar – ska vi ha det?

– Det finns nog lite olika uppfattningar om det. Jag tror att folk kommer vilja ha och behöva bilar även fortsättningsvis. Sen är ju den stora frågan vad de drivs på.

LÄS MER: Här kan du hitta parkering i centrala Varberg

Stenkil spår debatt om vindkraftens framtid i kommunen.

LÄS MER: Stora projekt för vindkraft på gång utanför kusten

– Vi i Moderaterna gillar inte vindkraftsparker till havs men där finns nog lite olika politiska uppfattningar. Det har hänt mycket på vindkraftsområdet de senaste åren så det lär bli en utredning om det.

Jordbruksmarken möjligt debattämne

– Synen på jordbruksmark har förändrats också sedan 2010. Det är betydligt mer restriktivt nu. Det handlar om självförsörjningen.

Den här mandatperioden har byggnadsnämnden dock varit mer tillåtande när det kommer till att bygga enskilda villor på jordbruksmark än tidigare. Återstår att se hur den nya översiktsplanen hanterar det.

LÄS MER: Det blir ingen p-avgift: Handeln glad – S kritiskt

LÄS MER: Beslut i regeringen gör byggnadsnämnden i Varberg försiktig

LÄS MER: Skattemedel ska inte gå till dyra p-hus

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här