Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya lokaler - fulla av teknik. Rakel Johansson, medicinteknisk ingenjör, i hjärtat av dialysmottagningen - vattenreningen. Varje dag går 3200 liter åt för patienternas dialys.

Storsatsning gör livet för njursjuka enklare

Från trängsel och sliten 70-talsinredning till ett skräddarsytt nybygge där ljuset flödar in. I dag invigs sjukhusets nya dialysmottagning, som ska bli ett lyft för njursjuka patienter.

De nylagda gummigolven har ännu inga repor och de ljusmålade väggarna väntar fortfarande på tavlorna som ska hängas upp.

På en glasvägg har personalen satt upp post-it lappar med önskemål. Fler infusionspumpar, telefoner i stora salarna och mer glass i frysen är några av förslagen.

Bo Reftel, sjuksköterska och avdelningschef på den nya dialysmottagningen i Varberg, berättar att flytten - från den ombyggda vårdavdelningen i sjukhusets huvudbyggnad till det nybyggda huset i södra sjukhusområdet - ändå har gått förvånansvärt smidigt.

Att den nya mottagningen ligger på bottenplan, i stället för på fjärde våningen som tidigare, är en av många fördelar för dialyspatienterna, som tillbringar många timmar i veckan på mottagningen.

– Taxin kan stanna precis utanför, och här finns till och med ett garage för permobiler. Det blir en helt annan logistik för patienten, säger han.

Lokalerna är efterlängtade. Antalet dialyspatienter ökar, och Bo Reftel beskriver den tidigare mottagningen som trång, sliten och dåligt anpassad efter verksamheten.

Numera finns plats för 28 patienter i taget, istället för de tidigare 20.

– Tidigare var vi tvungna att hänvisa vissa patienter till kvällsbehandling, eftersom alla inte fick plats under dagtid. Nu har vi fått ändamålsenliga lokaler, exakt anpassade efter verksamheten, säger Bo Reftel.

Han visar runt i de breda korridorerna där ljusinsläppet kommer från två håll. Detaljer som rymliga omklädningsrum och särskilda utrymmen för rullstolar i underlättar mycket.

– Rent trivselmässigt betyder de nya lokalerna hur mycket som helst. Tidigare åt patienterna i korridoren, här finns en egen matsal. Det finns mer utrymme, så att patienterna kan få mer privatliv om de vill. Samtidigt blir det mer lättjobbat för personalen, vilket innebär mer tid för socialt umgänge med de patienter som önskar det, säger han.

Dialysverksamhet kräver enorma mängder vatten. Att mottagningen ligger på bottenplan är därför en fördel om en läcka skulle uppstå.

Här finns flera enkelrum, vilket minskar risken för smitta om en patient skulle bli sjuk. I lokalerna finns också möjlighet att utbilda patienter som kan sköta sin dialys hemma.

I ett av behandlingsrummen har 92-åriga Varbergsbon Inger Engelbrektsson påbörjat dagens 3,5 timmar långa behandling. Hon hyllar personalen, och gillar att den nya mottagningen ligger på bottenplan. Men rymligheten i de nya lokalerna ser hon både för- och nackdelar med.

– Det är fint, men lite tomt. Jag gillar att umgås och nu ser man inte så många, säger hon.

En våning upp i den 3000 kvadratmeter stora byggnaden ryms en njurmottagning för patienter som ännu inte behöver dialys, samt en mottagning för smärtrehabilitering.

Till smärtrehabiliteringen kommer patienter med långvarig smärta. Inte för att bota smärtan, utan för att få hjälp till en fungerande vardag - trots smärtan.

– Syftet är att höja livskvalitén för patienterna, säger Anders Källgård, överläkare på smärtrehabiliteringen.

Verksamheten är numera den enda i sitt slag i Halland, och tar ett helhetsgrepp om patientens smärtproblematik med hjälp av flera olika yrkesprofessioner.

Flytten från de tidigare lokalerna på Skansliden innebär ett lyft, berättar kurator Susanne Botsjö.

– Vi har mycket större plats här, och det är en stor fördel att det finns en träningslägenhet i lokalerna, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här