Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stormhus och hängyta planeras vid Fästningsbadet

Fästningsbadet kan få sällskap av ett stormhus och en välkomnande entré. Hamn- och gatuförvaltningen skissar på ett förslag att visa för politikerna.

Som HN rapporterade i går tvingas Fästningsbadets pendang Tenaljterrassen, med badets tillhörande toaletter, anta annan form än det var tänkt från början. Detta för att inte inkräkta på det statliga byggnadsminnet fästningen. Politikerna väntas ta ställning till den nya formen under hösten.

Men Fästningsbadet är på väg att få ännu fler följeslagare. Hamn- och gatuförvaltningen utreder möjligheten att bygga ett stormhus på piren samt en entréplats vid pirens fot, där det i dag står en byggbod och bajamajor.

Stormigt Kattegatt närmaste granne

Hur stormhuset ska se ut är inte bestämt. Tre väggar och ett tak eller ett hus med dörr in?

– Det kommer att bestämmas längre fram. Det ska vara lättillgängligt, men inte bli ett tillhåll, säger projektchef Martin Johansson.

Tidigare har det funnits tankar om att bygga stormhuset på piren i innerhamnen.

– Det är svårt att reda ut exakt hur mycket den piren håller för. Vi tror det kan bli väldigt kostsamt att bygga stormhuset där, så den placeringen har vi strukit.

Utkik över stormigt hav

Ny möjlig plats är alltså Fästningspiren, helt intill badet. Tanken är att stormhuset ska byggas på samma höjd som gångytan och att några av pirens stenblock ska flyttas för att göra plats för detta utkikshus.

– Stormhuset ska vara en plats där man kan uppleva havet när det är lite vildare, säger Martin Johansson.

En av poängerna med att bygga stormhuset just här är enligt Martin Johansson att det också skulle kunna innehålla någon form av yta för badvakterna. I dag har de sina personalutrymmen i byggboden.

Häng och cykelparkering vid Fästningsbadet

Samtidigt arbetar landskapsarkitekt Jens Bengtsson med ytan vid pirens fot. Här ska det bli en så kallad mötesplats, med inspiration från den yta som gjorts iordning framför Simstadion. Arkitektbyrån 02 Landskap har gjort en idéskiss på en sittmöbel av kraftiga eksyllar – samma material som bänkarna längs Strandpromenaden är byggda av.

– Möbeln är till formen inspirerad av en lägereld. Man kan sitta på den och klättra lite i den också. Den blir spektakulär, om den blir som på skisserna. Det är fint att den hänger ihop med det övriga möblemanget längs Strandpromenaden också.

Politikerna i hamn- och gatunämnden kan komma att få ärendet på sitt bord i vinter eller till våren – när form och kostnadsberäkning är framme. Därefter blir det fullmäktiges sak att bevilja eller neka projektet pengar.

LÄS MER: Försenade Tenaljterrassen har stött på patrull

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här