Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Storbrand härjade på Stena metall

Under fredagskvällen började det brinna i en presenningsbyggnad vid Stena Metall på industriområdet i Varberg. Kraftig rök spreds från platsen och SOS Alarm uppmanade folk i närheten att hålla sig inomhus.

En brand härjade i en presenningsbyggnad vid Stena Metall på industriområdet i Varberg under fredagskvällen. Byggnaden ligger på Cylindervägen och Räddningstjänsten var på plats och inom några timmar lyckades de få kontroll på branden.

Räddningstjänsten var också tvungna att flytta undan ett flertal gasflaskor från branden.

– Bland det första vi gjorde var att få undan gasflaskor från branden. Vi fick hjälp av en truckförare som snabbt kunde flytta dem, vilket gjorde att vi fokusera helt på släckningsarbetet, säger Patrik Josefsson från Räddningstjänsten.

Larmet om branden kom in strax efter 18 under fredagen och en kraftig rökutvecklingen spred sig från den presenning och de pappersbalar som hade fattat eld.

SOS Alarm gick ut med ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och uppmanade alla i områdena Håsten och Lugnet att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

– Vi fick kontroll på branden och efter en tid var det bara papperbalar som fortsatte att brinna. Vi fick även skydda en maskin som det tidigare brann i, säger Patrik Josefsson.

Var röken som spred sig från branden giftig?

– All brandrök är ju giftig. Självklart är det farligt att andas in den här röken, särskilt när det har brunnit i plast som i det här fallet. Presenning som brinner upp skapar väldigt mycket rök, Patrik Josefsson och fortsätter:

– Branden låg dock långt ifrån bostadsområden så koncentrationen av giftig rök i luften blir inte så hög.

Enligt Räddningstjänsten skickades sju styrkor till platsen som jobbade under kvällen med släckningsarbetet. Senare på kvällen var branden så pass under räddningspersonalens kontroll att bara glöd i pappersbalarna kvarstod.

– Det finns ingen risk att branden sprider sig, så det vi gör nu är bara att hålla den under kontroll. Vi kommer göra klart släckningsarbetet och vara kvar så länge det krävs för att det inte ska utvecklas till en brand igen.

Räddningstjänsten kommer förmodligen att fortsätta bevaka brandplatsen under natten. Det är ännu oklart vad som startade branden men ingen på plats ska ha blivit skadad.

Polis var även på plats och en anmälan om mordbrand har uträttas.