Bild: Susanne Lindholm/TT
Bild: Susanne Lindholm/TT

Stora vinster för asylföretagen

En kartläggning visar att de privata asylföretagen har exceptionella vinstmarginaler. En av de största aktörerna är Tofta snickeri, som enligt kartläggningen hade en vinstmarginal på ungefär 20 procent under 2014.

ANNONS
|

HN har tidigare berättat om familjeföretaget Tofta snickeri som på kort tid har blivit en av landets allra största privata leverantörer av asylboenden. Nu lyfts Varbergsföretaget fram i en regeringskartläggning av asylmarknaden, som Aftonbladet har tagit del av.

Kartläggningen slår enligt tidningen fast att skattepengar går rakt ned i fickorna på privata asylföretagare och att vinsterna bland annat används för att täcka hål i andra verksamheter.

I skrivelsen går man också igenom de största företagens vinstmarginaler. Tofta snickeri – som är näst största aktör på asylmarknaden efter Bert Karlssons Jokarjo – hade en vinstmarginal på 19,36 procent under 2014, skriver Aftonbladet.

ANNONS

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) menar att marknaden är i behov av regleringar för att säkerställa att skattepengar används korrekt.

– Vi avser att göra vad vi kan för att det här inte ska kunna fortsätta, säger Shekarabi till Aftonbladet.

Tofta snickeris delägare Anders Bengtsson har tagit del av Aftonbladets publicering.

– Uppgifterna stämmer inte, säger Bengtsson till HN.

Några fler frågor vill Bengtsson inte svara på eftersom "det som skrivs ändå aldrig stämmer". Han svarar i stället via mail:

"Aftonbladets artikel är osaklig och endast avsedd att sprida negativ publicitet rörande de bolag som agerar leverantörer till Migrationsverket."

Var hamnar era vinster?

"Tofta Snickeri AB använder överskottet i rörelsen till att bland annat utveckla bolagets verksamhet."

Läs också: Tofta snickeris asylpartner granskas

ANNONS