Hur ska Tvååker lira i framtiden? Svaret finns i en ny fördjupad översiktsplan.
Hur ska Tvååker lira i framtiden? Svaret finns i en ny fördjupad översiktsplan. Bild: Annika Karlbom

Stora planer på plats för Kungsäter och Tvååker

Två färska fördjupade översiktsplaner stakar ut framtiden för Tvååker och Kungsäter. Ett enigt fullmäktige klubbade dem, men ett varningens finger höjdes också för risken att de stannar i bokhyllan.

ANNONS
|

En fördjupad översiktsplan är ett slags helikopterplanering som styr hur detaljplaner och i slutändan bygglov hanteras. Nu finns två färska fördjupade översiktsplaner – en för Tvååker och en för Kungsäter. Fullmäktige beslutade om dem i tisdags.

Hundratals bostäder

Planen för Tvååker skissar bland annat uppåt 300 nya bostäder genom nya bostadsområden och förtätning av samhället. Planen för Kungsäter möjliggör nära 100 nya bostäder.

Flera politiker berömde planerna och arbetet bakom dem. Det här ger möjlighet för hela kommunen att växa och utvecklas, Tvååkersplanen skapar en motor för den södra delen av kommunen och här är goda nyheter för näringslivet, lät det från talarstolen.

ANNONS

– Det här ger möjligheter, men möjligheter måste också användas. Nu Christian är det upp till bevis i byggnadsnämnden att börja jobba med detaljplaner, och Micael – att ni börjar planera för gång- och cykelvägar, sa Jana Nilsson (S) med adress till byggnadsnämndens ordförande Persson (C) och hamn- och gatunämndens ordförande Åkesson (M).

"Det är nu det svåra arbetet börjar"

Stefan Stenberg (C), tidigare ordförande i byggnadsnämnden, stämde in i den melodin:

– Det är nu det svåra arbetet börjar. Nu ska planerna genomföras. Det förväntar sig alla de kommunmedborgare som varit med i arbetet. Det här är jättebra dokument båda två, men glöm inte bort att det är nu som arbetet börjar.

ANNONS