Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stora mängder regn tros ha legat bakom dålig vattenkvalitet

De kraftiga skyfall som föll över Varberg förra helgen tros ha varit anledningen till de höga halter av tarmbakterier som uppmätts vid flera populära badplatser i Varberg.

Det var under förra veckan som Havs- och vattenmyndigheten gick ut med en avrådan från bad vid Barnens badstrand, Fästningsbadet, Kåsa och vid Apelviken. Detta efter att höga halter av enterokocker upptäckts i vattenprover som tagits vid badplatserna.

– Vi genomför vattenprover vid våra badplatser varje måndag. Vid förra veckans prov upptäcktes ett förhöjt värde vid dessa fyra platser, vilket vi rapporterade in, berättar Jenny Bergström avdelningschef på hamn och gatukontoret i Varberg.

Vad som var orsaken till de ökade värdena av bakterier kan kommunen inte ge ett rakt besked om. Jenny Bergström säger dock att hon tror att det är kopplat till de kraftiga skyfall som föll över Halland dagarna före vattenprovet togs.

– Generellt är det så att kraftigt regn brukar leda till ökade halter av bakterier. Regnet medför större avrinning från åkrar och diken som förs med ut i havet, säger hon.

Kommunen har gjort ett nytt vattenprov

I torsdags gjorde kommunen ett nytt vattenprov vid de fyra badplatserna. Något som alltid görs ett par dagar efter att ett prov visat på höga halter av bakterier.

– Om de förhöjda värdena beror på regn brukar det ofta värdena sjunka snabbt. Om de inte har gjort det kan det vara något som är fel och behöver åtgärdas, säger Jenny Bergström.

Något större fel misstänker dock inte kommunen i det här fallet.

– De prover som togs under torsdagen visar att det är god vattenkvalitet, så nu är det fritt fram att bada igen, säger Jenny Bergström.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här