Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Stora byggen stoppar trafiken i centrum

Flera stora byggen pågår i centrala Varberg och fotgängarna, bilisterna och cyklisterna får finna sig i att ta omvägar ännu en tid.

Inte mindre än fyra byggen pågår i kvarteret Malmen och Charleshill. Längs Magasinsgatan bygger Erik Larsson Bygg bostadsrättsföreningen Drottningen med 36 lägenheter. Vägg i vägg bygger Turessons Bygg 109 lägenheter – 32 hyresrätter och 77 bostadsrätter.

Intill det bygget omvandlar Deromekoncernen gamla Knutssons marmeladfabrik till 18 bostadsrätter. Strax norr om det bygget uppför samma koncern bostadsrättsföreningen Charleshill, med 42 bostadsrätter.

LÄS MER: Stor enighet om att riva Charleshill och bygga nytt

I allt detta samsas lastbilar, byggnadsarbetare, bussar med några få bilister, cyklister och fotgängare.

Lilla Drottninggatan är delvis avstängd och gång- och cykelbanan på Magasinsgatan är flyttad ut i gatan.

LÄS MER: Snart är det rosa huset på Magasinsgatan ett minne blott

Även Norra vägen påverkas av bygget och så lär det fortsätta tills byggena är klara. Räkna med fortsatta avspärrningar runt kvarteret fram till oktober 2022.

Helt stängt vid Drottning Blankas plats

Vid Drottning Blankas plats bygger Skanska 89 lägenheter i kvarteret Mästaren – ett bygge som påverkar alla gator runt omkring. Tvärs över Östra Långgatan uppför Månsson Fastigheter AB 85 lägenheter.

LÄS MER: Fyra ton dynamit och 200 salvor – så görs en grop

Östra Långgatan är stängd för både bilister, cyklister och gående. Klumbergsvägen är avstängd och Södra vägen mellan Kvarnliden och Rosenfredsskolan är stängd för alla utom fotgängare.

Räkna med fortsatta avspärrningar i området fram till årsskiftet.

Falkenbäck ska ut i Sveagatan

Bygget i kvarteret Falkenbäck – 90 lägenheter varav 44 bostadsrätter – har inletts men håller sig än så länge på kvartersmark. När bygget kommit igång kommer delar av Sveagatan att tas i anspråk. Falkenbäck ska bli färdigt för inflyttning under 2023.

LÄS MER: Så länge ska oljudet från bygget i kvarteret Falkenbäck pågå

Men bostadsprojekten är småpotatis i jämförelse med Trafikverkets projekt. Bygget av Varbergstunneln spärrar av bland annat Västra Vallgatan fram till januari 2025 och Otto Torells gata fram till sommaren 2026.

Många byggen samtidigt

Trafikingenjör Lennart Derle på hamn- och gatuförvaltningen är utifrån trafikens perspektiv måttligt förtjust i att så här många byggen pågår samtidigt – särskilt som trafikstöraren nummer ett, tunnelbygget, är i full gång. Det blir hårt tryck på trafikmiljöerna i närheten.

– Men vi försöker göra så bra vi kan för att alla ska bli tillfreds. Det är mycket som är annorlunda med att p-platser öppnar på nya platser och att gator blir dubbelriktade för trafik, men vi försöker informera om förändringarna så tydligt det bara går och det verkar fungera.

Snart kommer turisterna. Vad hoppas du på inför sommaren?

– Jag tror att folk är medvetna om att det byggs en tunnel genom Varberg och att man är införstådd att det är rörigt i samband med det. Om man tänker på de som kommer hit från Göteborg – de har stora avstängningar där uppe också. Jag tror att det kommer att gå bra, säger Lennart Derle.

Orimligt rörigt eller fullt hanterbart? Vad tycker du om byggröran i centrum? Skriv till Ordet är fritt .

LÄS MER: Vägskäl: Byggs en stad eller ett bostadsområde?

LÄS MER: Ingen lättnad för p-platser vid höghusbygge

LÄS MER: Bygghöjd sänks efter protester

LÄS MER: Gammal fabrik kan bli bostäder

LÄS MER: Hyreshus rivs för att ge plats åt 34 nya lägenheter

LÄS MER: Gamla Länk 80-huset rivs och ger plats för nybygge

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här