Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När Håkan Hellström spelade i Societetsparken 2013 inför 4000 åskådare var det en unik möjlighet att få se storstjärnan i en mysigare miljö än stora arenor som Ullevi.

Stora artister flyr Varberg när Societetsparken försvinner

Varberg riskerar att förlora de stora konserterna. I förslaget om en upprustning av Societetsparken finns ingen satsning på större musikevenemang.

Det kan innebära att de stora artisterna i stället väljer andra arenor, i andra städer. I den fördjupade förstudie om upprustning av Societetsparken som har tagits fram av Hamn- och gatuförvaltningen, och som har godkänts av Hamn- och gatunämnden, slår man fast riktlinjerna för parkens framtid och hur en upprustning ska gå till. Fokus ligger på att förstärka den engelska parkstilen. Dels ska träden ses över då almsjukan tagit död på många träd och dels vill nämnden stärka parkens gränser som ska göras tydligare med plantering av avenbokhäckar. Den stora gräsytan i parkens centrum ska göras större och luftigare. Ett annat fokus är parkens öppningar som ska återskapas för att bättre spegla det romantiska parkidealet. Hela rapporten som ligger som underlag för beslut om Societetsparken andas nostalgi från förr.
I skrivelsen slår man också fast att större musikevenemang inte är den verksamhet som förvaltningen vill satsa på då en upprustning ska ske.
Den befintliga scenen i parken kan inte hantera de krav som moderna arrangemang kräver. Parkens gräsytor klarar inte av det slitage som uppbyggnaden av en större scen för en större publik medför, står det i förstudierapporten.
– Frågan är om man ska tillåta större evenemang i parken. Det har varit problem med slitage på gräsytorna efter att lastbilar kört in med utrustning och efter att en stor publik har vistats i parken. Det är en fråga som varit med hela tiden om man ska tillåta större evenemang eller om det finns andra platser som lämpar sig bättre, säger förvaltningschef Henrik Petzäll på Hamn- och gata.
En plats han nämner som alternativ för de större musikevenemangen är södra fästningshörnan. 
– Där sprids publiken ut på en större yta och det blir mindre slitage på markytorna, säger Henrik Petzäll.
Björn Nohlgren, på Nöjets konsert, står bakom de två stora konserterna som anordnades i Varberg i somras, Laleh och Kim Larsen. Hans bolag har anordnat konserter i Societetsparken under många år och är en av de arrangörer som är störst södra Sverige. Han blir förvånad över att höra resonemanget.
– I Varberg tänker de i så fall tvärtom mot alla andra kommuner, säger Björn Nohlgren.
Hans åsikt är att det inte finns någon annan plats i Varberg som kan mäta sig med Societetsparken för musikevenemang. Skulle möjligheten att få ordna större musikevenemang där är risken stor att de i stället hamnar i andra städer.
– Så är det absolut. Det är till exempel mycket tveksamt om vi fått Laleh till Varberg om hon inte hade fått spela i Societetsparken. Det är absolut den scenen som vi och publiken uppskattar mest. Vi har testat andra scener men de fungerar inte alls på samma sätt. Nöjesparken ligger för långt bort, stenbrottet vid simhallen är långt ifrån en fungerande arena och fästningshörnan är en jättesvår plats att ordna konserter på. Där blåser det alldeles för mycket och det är mycket svårare att skapa en trivselkänsla där.
Han förklarar att det är kostnadsmässigt små marginaler som gäller för musikarrangörerna. Det gäller att hitta den arena som passar för rätt publik storleksmässigt. Få artister drar en så stor publik som Kent som spelade nere vid fästningen.
– 90 procent av alla band och artister fungerar i Societetsparken så det är lättare att få artister dit, konstaterar Björn Nohlgren.
Nu är det upp till politikerna att ta beslut i frågan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här