Hovrätten för västra Sverige i Göteborg.
Hovrätten för västra Sverige i Göteborg. Bild: Hampus Eklund

Stor oenighet kring våldtäkt

I tingsrätten dömdes en tonårskille från Varberg för våldtäkt och oaktsam våldtäkt. Domen mildras nu men två av fem domare i hovrätten anser att gärningsmannen borde dömts för två våldtäkter.

ANNONS
|

I februari dömdes en tonårskille för våldtäkt och oaktsam våldtäkt av en jämnårig tjej i Varbergs tingsrätt. Händelsen utspelade sig i ett bostadsområde i Varberg förra sommaren.

Brottet blev extra uppmärksammat då killen senare utsattes för en misshandel där flera andra ungdomar gav sig på honom.

Domen i tingsrätten överklagades till hovrätten som nu har meddelat sin dom.

Den visar att hovrätten inte alls varit enig i sin bedömning. Framför allt när det gäller första händelsen vid ett elskåp som tingsrätten slog fast var en oaktsam våldtäkt.

Insåg inte allvaret inledningsvis

Där ska killen enligt tingsrätten ha tagit strupgrepp om tjejen, hotat att sprida nakenbilder på henne och fått henne att utföra sexuella handlingar på honom.

ANNONS

Hovrätten lutar sig dock mot att det finns vittnen som sett de båda tillsammans, på gott humör, efter händelsen vid elskåpet och att det talar emot ett övergrepp. I domen skriver man att det inte är bevisat att det förekom sexuella handlingar som målsäganden inte samtyckte till.

Men två av de fem domarna är skiljaktiga i fråga om ansvar. De menar att målsäganden inte inledningsvis insåg allvaret, att killen var hennes vän och att hon inte ville lämna honom ensam på grund av hans berusning. De anser att det inte är ovanligt att personer som upplevt något obehagligt uppträder irrationellt.

Vidare menar de att det inte råder tvivel om målsägandens trovärdighet och vill döma tonåringen för två fall av våldtäkt.

Tjejen berättade för en kompis

Men tre av domarna ogillar den delen av åtalet och gärningsmannen döms enbart för den våldtäkt som ska ha skett efter händelsen vid elskåpet. Då ska tjejen ha varit frånvarande efteråt och omgående berättat vad som hänt för en kompis.

Hovrätten anser att killen borde insett att det fanns en betydande risk att målsäganden inte deltog frivilligt.

En ny detalj lyftes också upp av försvaret i hovrättsförhandlingarna. Ett vittne menade att målsäganden efter händelsen pratat om att hon gjort anmälan för att få pengar till en moppebil. ”Jag skulle aldrig gå igenom det här för pengar”, sa tjejen om de uppgifterna som inte togs på allvar.

ANNONS

Tonårskillen döms nu enbart för en våldtäkt. Straffet ändras dock från 50 till 85 timmars samhällstjänst. Skadeståndet till målsäganden sänks från 200 000 kronor till 115 000 kronor.

LÄS MER: Tonårspojke döms för våldtäkt

ANNONS