Ska rivas. Oljecisternerna vid Östra Hamnvägen ska rivas i vår. Bild: Arkiv / Rebecka Kvint
Ska rivas. Oljecisternerna vid Östra Hamnvägen ska rivas i vår. Bild: Arkiv / Rebecka Kvint

Stopp för olja i Varbergs hamn

Nu går en epok i graven. På måndag avslutas all oljehantering i Varbergs hamn och i vår ska cisternerna monteras ner.

ANNONS
|

Inte ens miljöbränsle kunde charma Varbergs kommun eller Hallands Hamnar. Den nya hamnen planeras för fullt och det kommer att bli en hamn med fokus på trävaruhanteringen.

Oljecisternerna vid Östra Hamnvägen ägs av Almer Oil men de står på kommunens mark. Kommunen sa upp arrendekontraktet 2013 och nu sjunger cisternerna på sista versen. På måndag tappas de sista dropparna ur cisternerna. Därefter ska de rengöras och sedan påbörjas rivningen.

Anledningen är att marken ska frigöras inför tunnelbygget och stadsutvecklingsprojektet.

Flera av Almer Oils kunder har varit kritiska till att verksamheten måste avvecklas. Almer Oils vd Lars Almer säger att cisternerna kunde ha hållit i femtio år till. Nu blir det skrotning i stället.

ANNONS

Ecopar AB, som är kund till Almer Oil, har kontaktat kommunen flera gånger med en önskan om att få vara kvar längre. Ecopar AB säljer miljödrivmedel som tillverkas av restprodukter från skogsindustrin.

Men kommunens svar är tydligt –cisternerna ska bort nu.

–Jag förstår Almer Oils kunder för det är en bra verksamhet som nu måste bort, säger Jan Malmgren, chef för samhällsutvecklingskontoret i Varbergs kommun.

Tunneln ska ju inte byggas än. Varför måste cisternerna bort redan nu?

–Vi jobbar med att frigöra marken och det kan vara en lång process att komma fram i det. De här ytorna kan komma att behövas för byggnation eller byggbodar. Istället för att kanske förlänga kontraktet med ett år i stöten är det bättre att ge dem ett tydligt besked.

Hallands Hamnars vd Björn Alvengrip är inne på samma linje:

–Vi medverkar också i stadsutvecklingsprojektet och vi förstår att den verksamheten måste försvinna som en konsekvens av det.

Kan man inte bygga upp cisterner i den nya hamnen?

–Fokus för oss är huvudsakligen skogsindustrin. Vi ser otroligt positivt på utvecklingen på Södra Värö och andra sågverk här runt omkring. Då måste vi skapa förutsättningar för att kunna hänga med i den utvecklingen. Vi pratar Sveriges största skogshamn, landets största sågverk och världens fjärde –femte största pappersmassabruk. Då kan inte vi - med all respekt - snuttifiera och lösa hanteringen även för flytande bulk.

ANNONS

Ecopar lämnar Varberg motvilligt. Företaget har inte hittat någon ersättningsanläggning men hoppas kunna etablera sig någon annanstans, möjligen i Halmstad eller Falkenberg.

–Det enerverande är att kommunen inte har några svar när man frågat dem efter alternativ för oss. Lite bittert är det faktiskt, säger Ecopars vd Johannes Nilsson.

–Vi har diskussioner med Falkenbergs Terminal AB. De är väldigt mer positiva till att få in mer verksamhet. Till skillnad från vissa kommuner.

ANNONS