Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stojan Lukics karriär tar fart igen hos Bois

Karriären som fotbollsmålvakt var över när han lämnade Varbergs Bois i vintras – trodde alla. Men nu är Stojan Lukic här igen – och det är inte för att morsa på gamla kompisar. – Jag är här för att spela, men det är inte jag som bestämmer.

Stojan Lukic är en av de verkliga veteranerna i svensk elitfotboll. När målen trillade in i våras, så hörde Joakim Persson av sig till fjolårets succéman. Det krävdes övertalningar och bearbetning på flera fronter. Men nu är han här.

Han hörs. Som målvakt är han mästare i att styra och dirigera – en roll som han egentligen avslutat för ett ”riktigt jobb” som mäklare.

– Det finns likheter. Det handlar om siffror och målsättningar.

Det är konkurrens internt på jobbet. Det handlar om att göra bäst resultat. ­Konkurrensen på mål­vaktssidan ökar med August Strömberg och årsfärske ­Philip Mårtensson finns kvar. Målen har trillat in ­betydligt oftare i vår jämfört med ­fjolåret. Då är det bra att skapa ökad konkurrens.

– Jag behöver nog en vecka till, svarar han när frågan kommer upp om dagsformen.

Det finns ingen som tvivlar på Lukics erfarenhet och resultat i målgården. Men att göra uppehåll och starta om igen är ingen lätt omställning för en herre som fyller 42 i december.

– Jag har hållit igång, ­tränat fyra-fem dagar i veckan.

Stojan Lukic växte upp i Haninge kommun. Båda hans föräldrar kom hit som barn till arbetskraftsinvandrare. När hans föräldrar skilde sig flyttade han med mamma till Halmstad. Då var han 15 år. Jordbro var en utsatt stadsdel med mycket brott och tunga droger. Det var nära att Stojan drogs in i den kulturen.

– Jag har flera vänner från de åren som inte är med oss längre. Många går på droger, sitter inne eller är döda.

Trivsamma Halmstad var ett miljöbyte som kom i rättan tid. Stojan började Harplinge men kom med i Halmia där han som ung fick chansen att A-lagsdebutera. Sedan har karriären bara fortsatt.

Vad innebär ankomsten?

– En magisk förmåga och extrem tävlingsmänniska som smittar av sig på laget. Det finns inga träningar som är halvdana. Han är här för att vinna varje träning, varje sekvens i träningar med skottövningar. Inte en jävla boll ska in när vi tränar ­försvarsspel. Det är unikt att det brinner så mycket ­fort­farande. En fantastisk möjlighet för oss att ta in honom igen, säger Joakim Persson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Född: 28 december 1979.

Klubbar: Västerhaninge IF (-1994), Harplinge IK, IF Leikin (1998), IS Halmia (1999-2003), Högaborgs BK (2004-05), Landskrona Bois (2006), Assyriska FF, Södertälje (2007), Falkenbergs FF (2008-12), Halmstads BK (2013-16), Örgryte IS (2017-19), Varbergs Bois (2020-)

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här