Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stjärnjournalisten Ester Blendas liv blir föreställning

Hon körde hoj, reste jorden runt och gav en röst åt de sällan hörda i samhället genom sin penna. I musikporträttet “En jävla röst” illustreras Ester Blenda Nordströms liv som Sveriges första wallraffande reporter.

Först ut i Kärramosses kultursatsning är ett musikporträtt av Sveriges första wallraffande journalist. Ester Blenda Nordström debuterade i tidningskolumner år 1911, som 20-åring, och blev med tiden känd som en undersökande reporter med världen som sin arbetsplats. Hennes historia skildras nu genom vissångerskan Hanna Sundblad.

– Jag läste boken “Ett jävla solsken” om Ester Blenda Nordström och kände “wow, vilken kvinna, vilket häftigt liv”. Jag ville vara kvar i den känslan som boken gav och jag tänkte direkt på att göra en föreställning om hennes liv, berättar Hanna Sundblad.

Med sånger, berättelser och tidsenlig rekvisita ska trion Hanna Sundblad, Mikael Dalemo och Johan Sundström porträttera den karismatiska journalisten. Musikporträtt som koncept är beprövat. Hanna Sundblad har tidigare gestaltat den kvinnliga vis-pionjären Barbro Hörberg.

– Jag vill lyfta kvinnor som vågade bryta konventioner, säger Hanna Sundblad.

Och konventioner var precis det som Ester Blenda Nordström körde över med sin motorcykel. Iklädd byxor och slips, i ett tidevarv där kvinnor bar långklänning och kämpade för rösträtt i ett klassindelat land.

– Vi gör en resa i hennes liv och känsloliv och berättar om tiden hon levde i. Det var en tid där inte så många kom till tals i samhället. Genom hennes penna fick vanliga människor höras med sina berättelser.

Musikberättelsen baseras på biografin “Ett jävla solsken” av författaren Fatima Bremmer (utgiven 2017). Många saker har förändrats i samhället sedan Ester Blenda Nordström levde och var yrkesverksam – men sättet hon skrev på känns lika modernt, då som nu.

– Om man läser och jämför hennes texter med andra författare under samma tidsperiod tycker jag de känns moderna och lätta att läsa.

Tolv sånger, varav hälften egenskrivna, alternerar berättandet i “En jävla röst”. Att välja episoder ur en belevad reporters liv var en oväntat svår uppgift som sammanfattas:

– “Kill your darlings” hela tiden. Skriva, stryka, omformulera. Det fick inte bli för långt eftersom att musiken också har en stor roll. Jag fick väga varje ord på guldvåg och få in fakta, berättelser, musik, känslor och olika stämningar som ska hänga ihop i en röd tråd.

Hur skulle du beskriva Ester Blenda Nordström utifrån allt du läst?

– Levnadsglad, äventyrlig, generös och komplex, hon hade också lite av ett mörker inom sig, en destruktiv sida.

På lördag berättas historien i Stenladan på Kärramosse.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: ”En jävla röst”

En musikberättelse om reportern Ester Blenda Nordström (1891 - 1948).

När: 21 mars

Var: Kärramosse Stenlada mellan Grimeton och Tvååker.

Ensemble: Vissångerskan Hanna Sundblad, Mikael Dalemo och Johan Sundström.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här