Stenruin blev rosenträdgård

För bara några år sedan var tomten en jordhög. När Raija och Ulf Enckell flyttade in började de plantera rosor. Nu har de tappat räkningen på rosenplantorna.

ANNONS
|

Stengång, stenmur, stenbänk. Och rosor, rosor, rosor. I Ulf och Raijas trädgård finns de överallt, både på marken och hängandes från en påbörjad rosenpergola, en slags ställning för klätterväxter.

– De trivs väldigt bra. Trädgården ligger lite skyddat, så man kommer undan den värsta vinden, säger Raija Enckell.

Det tidigare huset på tomten hade rivits, och vid köpet var alltihop på den långsmala trädgården en stor jordhög. När ett nytt hus stod klart flyttade Raija och Ulf Enckell från Göteborg till Varberg och satte i gång med trädgårdsarbetet. De kvarlämnade husresterna kom till användning när de planerade för en trädgård i terrasser.

ANNONS

– Vi ville inte ha gräsmatta, det har vi nog av på landet. Det skulle vara sten, rosor och blommor, säger Ulf Enckell.

Det tog en sommar att forsla runt stenen med minigrävare för att lägga grunden. Under en vår planterade de så gott som allt – rosenbuskar, hängrosor och en hel del perenner. Ingen av dem hade så stor erfarenhet av trädgårdsarbete, och inte heller av att plantera just rosor. Varför de föll för den taggiga växten har en ganska enkel förklaring.

– De är lättskötta och doftar väldigt gott, säger Ulf Enckell.

På ett pappersark har Raija ritat upp hela trädgården i rutor och fyllt i namnen på rosorna. Efter räkning får hon det till 13 olika sorter och i växthuset står några skott av den extra taggiga midsommarrosen redo att planteras ut.

Det är inte bara trädgården som har byggts upp av material från gamla hus. Från en släktgård utanför Vimmerby kommer fönstren till växthuset. Flera av glasen är handblåsta och har tillhört ett 1800-talshus, men tagits loss och kittats om för att hålla ihop. Ovanför glasen på huset har Ulf målat "fuskfönster". Det gjorde man i Vimmerby en gång i tiden när kungen kom på besök, för att visa upp fler fönster än man hade, berättar Ulf Enckell.

ANNONS

– Från gatan ser det ut som ett gammalt engelskt hus. Dörren är också gammal och återanvänd. Vi försöker ta vara på vissa grejer som vi tycker är vackra, säger han.

Nu är växthuset en yta för både avkoppling och omplantering och inget större är planerat mer än att underhålla trädgården. Rosorna blommar om och om igen, ända in på höstmånaderna, och omvandlingen har även väckt uppseende bland folk som passerat förbi.

– Det är många som stannar till och pratar så socialt sett är det kul. Jag har tagit med folk på en liten visning ibland, säger Raija.

Raija Enckell

Ålder: 74 år

Tidigare: rektor för språkcentrum, Göteborg

Favorit i trädgården: Afrikas blå lilja

Ulf Enckell

Ålder: 71 år

Tidigare: egenföretagare inom it-branschen

Favorit i trädgården: Klätterrosen New Dawn

ANNONS