Stenkul sevärdhet i Torstorps skogar

Hur blir man ihågkommen i mer än tusen år? Antingen genom enastående prestationer, som Platon och Michelangelo. Eller också gör man som Alfred Bexell på Torstorps gods vid Grimeton.

ANNONS
|

Inget solljus når ner i det gröna dunklet under bokträdens höga valv. Den dramatiskt kuperade terrängen är rikligt beströdd med mossbelupna flyttblock från istiden. Men här och var är mossan bortriven och blottar säregna, omsorgsfullt inhuggna budskap till framtiden.

Likt vikingatida runstenar, fast mycket yngre och stavade med romerska versaler. Tänkvärda klokheter som:

"Godt sondt förstånd är jngen allmän wara"

– Man har nu hittat runt 130 inhuggna tänkespråk här i trakten, säger min ciceron Rune Davidsson från Grimetons hembygdsförening.

Han berättar hur godsägaren Bexell mot slutet av 1800-talet skickade ut lejda stenhuggare i Torstorps skogar för att med hammare och mejsel omsorgsfullt föreviga de visdomsord han plitat ner på små papperslappar.

ANNONS

Stenhuggarna övernattade ofta ute i skogen och fick själva välja ut lämpliga stenblock för sitt arbete. Förutom ordspråken har man återfunnit fler än femhundra inhuggna namn på bl a historiska personer som Alfred Bexell tyckte förtjänade det.

Efter Bexells död år 1900 föll de märkliga ristningarna i glömska och försvann under mossan. En sommardag tjugofem år senare återfanns de av en slump.

– En familj på utflykt till utsiktsplatsen på Älmeberget hade kommit lite vilse i skogen. Då fick en av pojkarna syn på bokstäverna ANT ovanpå ett stenblock. Han och hans bror sopade nyfiket undan mossan. Det visade sig att de tre bokstäverna var de sista i det här tänkespråket, berättar Rune Davidsson och pekar på stenen i sluttningen ner mot Rörsjön:

"J måttligheten av njutningen ligger någonting elegant"

Undan för undan hittades sedan allt fler av de förvånansvärt många sentenserna och namnen ute i Torstorps vilda natur. På senare år har hembygdsföreningen ökat på antalet och hållit mossan borta från de redan kända.

– På 90-talet rengjorde vi och rödmålade alla vi kände till. Samtidigt passade vi på att riva bort mossa från andra stenar för att se om där fanns något. Vi fann femton oupptäckta ordstäv den gången.

ANNONS

Och ännu många fler väntar under den tjocka mossan på att se dagens ljus. Rune Davidsson tror att minst ett femtiotal mödosamt inhuggna visdomsord fortfarande väntar på sin upptäckare.

Alfred Bexell har varit död i över ett sekel, men de talande stenarna kommer att bära hans namn vidare i kanske mer än tusen år. Eller som han själv uttrycker det på ett av flyttblocken ute i Torstorps skogar:

"Werkett prisar mästaren"

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS