Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Stenkil (M): ”Biljettsystemet är omodernt”

Den styrande majoriteten i Varberg vill ha ett nytt biljettsystem hos Hallandstrafiken. Och fortfarande diskuteras frågan om billigare biljetter för pensionärer.

Hallandstrafikens biljettsystem måste uppdateras. Det tycker Ann-Charlotte Stenkil (M), kommun-styrelsens ordförande i Varberg. Nu vill Alliansen och Miljöpartiet i Varberg att biljettsystemet görs om.
– Vi vill resonera med Hallandstrafiken om att få ett enklare och mer flexibelt system, säger Ann-Charlotte Stenkil.
Alliansen och Miljöpartiet i Varberg har lyft frågan om biljettsystemet tidigare. De vill att samma regler ska gälla i hela länet.
– Det är många som arbetspendlar till andra kommuner och vi har fått mycket påstötningar om att det är krångligt när det är olika regler i olika kommuner. I praktiken kan det handla om att det blir dyrare att pendla söderut än norrut, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Nu har samhällsutvecklings-kontoret fått i uppdrag att ta fram ett förslag som sedan ska lämnas till Hallandstrafiken. Tanken är att föreslå ett biljettsystem där det inte blir jättedyrt att pendla över länsgränsen och där biljetterna kostar ungefär samma för alla hallänningar, oavsett vilken kommun man bor i. Man vill också ha biljetter till rabatterat pris under vissa tider på dygnet.
Det här skulle kunna gynna både pensionärer och ungdomar menar Ann-Charlotte Stenkil. Hon fortsätter att avvisa idén om riktade erbjudanden till enbart pensionärer.
– Vi skulle vilja hitta ett system som underlättar för dem som verkligen åker, det kan handla om att man blippar ett kort varje gång man åker eller någonting liknande. Vi är inte helt förtjusta över att rikta oss till en viss grupp, som pensionärer. Är det inte bättre att unga lär sig åka buss?

På Hallandstrafiken pågår sedan tidigare ett jobb med att se över biljettsystemet. Vd Andreas Almquist håller med om att deras biljettsystem behöver en uppdatering, men att det jobb man nu gör inte hänger ihop med några politiska påtryckningar från Varberg. Arbetet som nu genomförs handlar främst om att bygga ihop Hallandstrafikens och Västtrafiks system.
– Vi jobbar för att systemen ska kunna prata med varandra och att man ska kunna lösa biljett över länsgränserna. Just nu jobbar vi med det tekniska men vad det kommer att kosta och vilka regler som kommer att gälla, det är inte klart än. Men det kommer bli politik av det under hösten, säger Andreas Almquist.

Det nya biljettsystemet kan dock bli verklighet för resenärerna först om drygt ett år.