Stefan sparar tusenlappar med sin smarta spabadslösning

Spabad är dyra – både i inköp och i drift. Men det finns stora pengar att spara.
Stefan Leanders kreativa lösning kostade inte många kronor att få på plats, men vinsten räknas i tusenlappar.
– Egentligen är det inga märkvärdigheter, säger den uppfinningsrike varbergaren.

ANNONS
|

I september rapporterade TT att antalet Blocket-annonser för spabad ökat med 99 procent, jämfört med samma period förra året. Och med ett skenande elpris är det lätt att förstå varför. Ett spabad förbrukar nämligen lika mycket el som två genomsnittliga lägenheter – omkring 4 000 kilowattimmar per år.

Men det bekymrar inte Stefan Leander i Tvååker. Han badar så gott som dagligen, utan att nämnvärt belasta sin privatekonomi. Spabadet, ett av de finare på marknaden, fick Stefan gratis mot att han hämtade upp det. Och när han skulle koppla in anläggningen kom han på en snillrik lösning.

– Jag borrade ett hål i karet och satte in en ventil, som via en slang är kopplad till min luftvärmepump. Elpatronen som sitter i badet använder jag inte alls, berättar Stefan, som även intervjuats av P4 Halland.

ANNONS

– Kör jag in en kilowatt i värmepumpen får jag ut tre, så jämfört med elpatronen blir det ju tre gånger billigare.

Exakt hur mycket pengar Stefan har sparat på sin spabadslösning vet han inte, men det torde röra sig om tusenlappar. Idén i sig är dock inte särskilt banbrytande, tycker uppfinnaren själv.

”Som en ackumulatortank”

– Egentligen är det inga märkvärdigheter. Det är inte som att jag har uppfunnit hjulet. Det är bara sunt förnuft. Om något tycker jag att det är dåligt av tillverkarna, att de inte har tänkt på det själva.

Stefan har även kopplat en slang till tappningsventilen, egentligen tänkt för att tömma karet, som leder ner det avkylda vattnet till en plattvärmeväxlare i husets källare.

– Vårt vattenburna system går också genom värmeväxlaren, så badvattnet värms upp av radiatorvattnet innan det pumpas upp till spabadet igen. När vattnet kommer upp i 40 grader så stängs cirkulationspumpen av och så vilar badkaret. Det är en sluten slinga, säger Stefan.

Värmen som finns lagrad i spabadet innebär också att källarpannan och värmepumpen inte behöver gå igång lika ofta, fortsätter han.

– Det är 1100 liter vatten i karet. Det är som en ackumulatortank, med skillnaden att jag kan bada i den.

ANNONS
ANNONS