Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Nilsson, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet. Nu startar han webbtidningen Mat & Klimat.
Stefan Nilsson, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet. Nu startar han webbtidningen Mat & Klimat.

Stefan Nilsson blickar framåt efter den tuffa tiden

Det var under hösten 2017 som en kvinna via sitt Instagramkonto riktade grova anklagelser mot miljöpartisten Stefan Nilsson. Den mediala uppmärksamheten blev stor och ledde till att Nilsson tvingades lämna Miljöpartiets riksdagsgrupp. Han kandiderade inte i valet 2018.

Kvinnan dömdes till villkorlig dom och 70 dagsböter för förtal. Stefan Nilsson vill inte prata om det som har varit utan vill lägga fokus på nuet och framtiden.

– Jag är sådan som person, försöker att tänka positivt, säger han.

Han kan sedan någon månad tillbaka titulera sig chefredaktör för webbtidningen Mat & Klimat, som han grundat tillsammans med företagaren Anders Åkerman.

– Under de fyra åren i riksdagen var jag socialpolitiker. Men det som driver mig är främst de här frågorna. Vi har startat tidningen för att lyfta frågor om planeten, människans hälsa och vad vi ska äta, säger Stefan Nilsson.

Han själv är övertygad om att det behövs en politik för att öka produktionen av vegetabilier.

– Inget parti är egentligen speciellt bra på den frågan, inte Miljöpartiet heller. Det behövs en politik för att vi ska äta mindre kött och mjölkprodukter. Annars kommer vi inte att nå upp till Parisavtalets mål.

Vilka verktyg finns det att driva utvecklingen åt det hållet?

– Man kan börja med att ta bort de 100 miljoner som går till att subventionera livsmedelskontroller i slakterier, som egentligen borde betalas av dem själva. Det finns också stöd för att föda upp nötkreatur och grisar från Jordbruksverket. Det bör man ta bort så att det vegetabiliska kan kämpa på lika villkor. Det borde också finnas en klimatskatt på livsmedel som är störst på nötkött, sedan griskött, ost och kyckling. Man skulle kunna satsa på att hjälpa de jordbrukare som faktiskt vill odla baljväxter att få bättre förutsättningar för det, säger Stefan Nilsson.

Han ser vissa likheter mellan politiken och redaktörskapet.

– Jag ser chansen att påverka. Det är samma drivkraft. Ekonomiskt är det en förlust jämfört med politiken, men det är mer roligt och motiverande att få arbeta med de här frågorna.

Stefan Nilsson, som tidigare varit aktiv i politiken i Varberg, återvänder till hemstaden några gånger om året.

– Stan blir sakta men säkert finare än någonsin, mer promenad och cykelvänligt och det blir det oavsett vilka som styr. Sedan är det västkustens vackraste stad, avslutar han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här