Statyn Hästen och Bonden är borta från sin plats i Pilhagen. Konstnär är Nanna Ullman.
Statyn Hästen och Bonden är borta från sin plats i Pilhagen. Konstnär är Nanna Ullman. Bild: Anna Oscarson

Statyn är fortfarande inte hittad

Trots stor uppmärksamhet har bronsstatyn Hästen och Bonden inte hittats. Men tidpunkten för försvinnandet har ringats in.

ANNONS
LocationVarberg||

Det var i söndags kväll en privatperson upptäckte att Nanna Ullmas bronsstaty var försvunnen från Pilhagen. Som vi tidigare har berättat har lokalhistorikern Peter Börjesson utlovat en hittelön på 10 000 kronor till den som kan ge tips som gör att statyn återfinns.

Hästen och bonden av Nanna Ullman
Hästen och bonden av Nanna Ullman Bild: Annika Karlbom

Förutom HN har både lokal-tv och radio rapporterat om stölden. Dessutom har Peter Börjesson skrivit om den på sin Facebook-sida. Ett inlägg som har delats 633 gånger.

– Det är massvis av folk som har kommenterat men än så länge är det ingen som har kommit med något tips som lett till att den kommit fram, säger han.

ANNONS

Inte heller polisen eller Varbergs kommun har hört något. En familj på semester i Varberg hade fikat på gräset intill statyn i lördags, alltså dagen innan den upptäcktes vara stulen.

– Inga grannar har sett något, även om de har fönster åt det hållet. Alltså tolkar jag det som att det har skett under dygnets mörka timmar, natten till söndag.

Peter Börjessons initiativ är uppskattat av Varbergsborna. När han under torsdagskvällen promenerade ner till torget blev han ideligen stoppad av folk som ville prata.

– En man sa: ”jag har aldrig gillat dig men det här gjorde du jävligt bra”.

Han har fortfarande inte gett upp hoppet om att statyn ska komma tillbaka. Samtidigt funderar han på om det kanske hade varit läge för Varbergs kommun att se över sina andra statyer och kanske stöldskydda dem på något sätt.

LÄS MER:Hittelön utlovas till tips om försvunna statyn

LÄS MER:Bronsstatyn "Hästen och Bonden" är stulen

ANNONS