Statligt verk varnade kommunen för Tenaljterrassen redan 2012

Redan 2012 varnade Statens Fastighetsverk för att Tenaljterrassen skulle bli problematisk att bygga. Nu – 3,56 miljoner kronor planeringspengar senare – sätter kommunen stopp.

ANNONS
|

Ansträngningarna att åstadkomma Tenaljterrassen läggs ner. Projektet stryks ur kommande budget. Det står klart efter kommunstyrelsens arbetsutskotts möte i tisdags. Fästningsbadets toaletter ska byggas någon annanstans och hamn- och gatunämnden får i uppdrag att komma med förslag på var och hur.

Vill kommunen placera en toalettbyggnad vid Fästningspiren – ett alternativ som nämns i kommunledningen – kan det krävas en detaljplaneändring. Kissnödiga gör rätt i att hålla sig. Det lär dröja innan toaletten är på plats.

Tenaljterrassen har en nära tioårig historia. I början av 2010-talet tog kommunen fram en detaljplan för fästningsområdet med syfte att möjliggöra den nya Fästningsterrassen och Tenaljterrassen.

ANNONS

Statens Fastighetsverk (SFV) som äger och förvaltar fästningen – ett statligt byggnadsminne – yttrade sig över detaljplaneförslaget 2012 och 2013. SFV var positivt till ambitionen "att utveckla området" men mycket kritisk till det dåvarande förslaget om Fästningsterrassen.

Statens Fastighetsverk sa nja

SFV sa att det var "angeläget att noga utreda hur eventuell ny bebyggelse kan anpassas till den befintliga miljön". Tenaljterrassens anslutning till tenaljen ville man veta mer om. "Eventuella ingrepp kräver tillstånd från länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet då det berör både mark och byggnadsverk". Inte ett solklart nej alltså – men inte heller ett solklart ja.

Riksantikvarieämbetets yttranden stannade vi vid konstaterandet att ämbetet normalt inte yttrar sig över detaljplaner, och denna plan var inget undantag.

Detaljplanen vann laga kraft och kommunen lät bygga den nya Fästningsterrassen och så småningom även Fästningsbadet – den byggnad som födde behovet av Tenaljterrassens toaletter.

Fästningsterrassen löstes efter flera möten

När bygget av Tenaljterrassen nu ryckt närmare har kommunen – som HN berättat – stött på patrull. SFV och Riksantikvarieämbetet gillar inte Tenaljterrassen. Den är "ett främmande inslag", anser SFV. Ett kraftigt bantat förslag – jordkällaren kallad – möts av något mer positiva tongångar då den "underordnar sig platskaraktären".

Nya fästningsterrassen mötte också motstånd en gång i tiden – men där lyckades kommunen och SFV efter många möten komma överens. Men politikerna ger nu upp Tenaljterrassen.

ANNONS

– Tenaljterrassen verkar vara väldigt svår att komma fram med. Vi kan inte hålla på och stångas och stångas hur länge som helst, säger kommunalrådet Jana Nilsson (S).

– Vi kommer inte fram helt enkelt, säger Tobias Carlsson (L).

”Vi har inte stängt dörren”

Dan Andersson, förvaltare på Statens Fastighetsverk, håller inte med om att SFV skulle sätta stopp:

– Vi har inte stängt dörren. Vi kan tänka oss någon form av träkonstruktionen så länge den inte svämmar ut så mycket som den gör i det första förslaget. Förslaget med en gräsvall kan vi absolut acceptera.

Enligt kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) kräver jordkällaralternativet en ändring i detaljplanen – något som ytterligare bidrar till att man lägger ner projektet.

– Tenaljterrassen skulle ju inte bara vara en servicebyggnad utan också ett häng. Men SFV går inte med på det, säger hon.

Arkitekten stödjer beslut att lägga ner

Det är arkitekt Matilda Bäcklund som ritat Fästningsbadet och Tenaljterrassen. Hon uppfattade SFV som positiva till Tenaljterrassen när hon arbetade med projektet. Kritiken mot detaljplaneförslaget nådde inte henne.

Utifrån rådande omständigheter tycker hon att politikerna gör rätt i att lägga ner projektet.

– Gör ingen halvmesyr på den platsen. Bättre då att lägga ner det. Statens Fastighetsverk kunde ju överklagat detaljplanen om de inte gillade förslaget, men det gjorde de inte.

ANNONS

Miljoner i planering

Kommunen har lagt 3,56 miljoner kronor på Tenaljterrassen. En riskprojekt redan 2012? Stenkil håller inte riktigt med om det.

– Jag skulle inte säga att den var omöjlig att få till. Det är ju först när frågan ställs konkret som fastighetsverket och ämbetet behöver säga ja eller nej, säger hon.

– Visst var detta i vissa delar ett långskott redan 2012. Men vi trodde vi skulle kunna komma fram. Fästningsterrassen diskuterades ju i samma veva och den löste man genom att ställa den en bit från muren, säger Tobias Carlsson (L).

Centern ville avbryta 2017

Centerpartiet hörde 2017 till den minoritet som då ville lägga ner ansträngningarna att bygga Fästningsbadet – som då skenade i budget och tidsplan.

– Vi har haft en lite annan ingång i detta än de andra partierna. Man kan konstatera att detta varit ett svårframkomligt ärende och vi borde ha dragit oss ur detta tidigare, säger kommunalrådet Christofer Bergenblock (C).

LÄS MER:Toppolitikerna vill ge upp bygget av Tenaljterrassen vid Varbergs fästning

LÄS MER:Försenade Tenaljterrassen har stött på patrull

LÄS MER:Dyrt och efterlängtat bad klart

ANNONS