Statlig utredning kan ge miljonrullning till Varberg

Sveriges kommuner behöver stärkta incitament för att bygga ut sin elproduktion – det är riksdagens partier överens om. Centern förordar en kompensationsmodell liknande den som finns i Finland och Norge, och får man sin vilja igenom kan Varberg räkna med ett rejält klirr i kassan.
– Det skulle innebära avsevärda summor, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson.

ANNONS
|

Våren 2022 tillsatte regeringen Löfven en utredning som ska lämna förslag på hur kommunernas incitament för att medverka till utbyggnad av vindkraft kan stärkas.

Utredningen leds av Ulrika Liljeberg (C), och partikollegan Rickard Nordin – centerns energipolitiska talesperson – ser fram emot resultatet av den. Men att begränsa incitamenten till att bara gälla vindkraft vore ett misstag, menar han.

– Vi har en förhoppning om att de förslag som presenteras ska vara tillämpbara på alla kraftslag – även kärnkraft, säger han.

För Varberg skulle det vara goda nyheter. Kommunen producerar näst mest energi i landet, drygt 14 procent av Sveriges totala elförbrukning, och det mesta av det står Ringhals för.

ANNONS

Skatten för elproducerande fastigheter tillfaller i dag staten, men Rickard Nordin och Centerpartiet argumenterar för en ersättningsmodell där den i stället betalas till de regioner eller kommuner där elen framställs. Så gör man redan i Norge och Finland, när det gäller vatten- och vindkraft.

Rickard Nordin pekar ut två anledningar till att kommuner som producerar mycket el bör kompenseras.

– Den ena anledningen är rent principiell. All elproduktion, oavsett kraftslag, får en lokal påverkan. Om det är vattenkraft så är det i form av en damm. Pratar vi vind så är påverkan kanske visuell, och i fallet med kärnkraft spärras stora områden av för allmänheten. Markägare får så klart betalt redan i dag, men lokalsamhället får inte ta del av de värden som skapas.

”Avsevärda summor för Varberg”

Centerns andra argumentet för att kompensera elproducerande kommuner, är av mer pragmatisk karaktär. Sverige behöver bygga mycket ny kraft på kort tid, konstaterar Rickard Nordin, och en av de stora utmaningarna är lokal acceptans.

– Om man inte får ersättning för det man ger upp, ja då tycker många att kraftkällan lika gärna kan byggas någon annanstans. Och om alla resonerar så blir det ingenting, säger Nordin, och fortsätter:

– I dag betalar elproducenterna fastighetsskatt till staten, men med en annan lagstiftning får i stället kommunerna de intäkterna. Det skulle innebära avsevärda summor för Varbergs del – dels för vindkraften men också för kärnkraften.

ANNONS

År 2021 fanns det elproducerande fastigheter med ett samlat taxeringsvärde om drygt 8,5 miljarder kronor i Hallands län. Totalt ger fastighetsskatten för dessa en bruttointäkt på 43 miljoner kronor, där Ringhals – som är landets högst taxerade fastighet – utgör den enskilt största intäktsposten.

För Varbergs kommun, med ett beslutat sparbeting på 89 miljoner kronor, skulle pengarna vara ett välkommet tillskott. Troligtvis finns dock inga pengar att hämta från de planerade vindkraftsparkerna till havs, eftersom dessa ligger utanför den så kallade territorialgränsen.

SD positiva

Senast den 31 mars ska Ulrika Liljeberg presentera incitamentsutredningens slutsatser, men även om en kommunalisering av fastighetsskatten finns med som förslag är det långt ifrån säkert att det finner stöd i riksdagen.

KD innehar energiministerposten, och i ett mejl skriver partiets pressekreterare Seth Örbrink:

”Vi har inte föreslagit en regionaliserad fastighetsskatt. Risken är uppenbar att vi skapar byråkratisk börda för branschen utan att få en positiv effekt i slutänden.”

Sverigedemokraterna, regeringens samarbetsparti, har däremot argumenterat för en regionaliserad fastighetsskatt av energiproduktionsenheter, och i likhet med Centern anser man att alla kraftslag bör omfattas. Det är dock inte en fråga som man driver aktivt för tillfället.

”Vår ingång som parti är att en regionalisering vore bra. Men vi kommer inom ramen för vårt samarbete att invänta den utredning som pågår”, skriver Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare hos SD, i ett mejlsvar.

ANNONS
ANNONS