Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungefär så här ser planen ut för den nya stationen. Till höger skymtar den vägg som Statens konstråd nu söker konstnär till. Bild: Trafikverket
Ungefär så här ser planen ut för den nya stationen. Till höger skymtar den vägg som Statens konstråd nu söker konstnär till. Bild: Trafikverket

Staten söker konstnärer till nya tågstationen

Det kommer att ta ett tag innan ombyggnationen i centrala Varberg är klar men redan nu söker krafterna bakom Varbergstunneln konstnärer att tillsammans med arkitekterna forma det nya resecentrumet.

Efter buller och nedstängd tågtrafik har det nog inte undgått många att bygget av Varbergstunneln är i full gång. För stationsområdet intill tunneln väntar också stora förändringar. Bland annat ska det bli mera konst. Statens konstråd efterlyser konstnärer för flera stora gestaltningsuppdrag i anslutning till det nya resecentrumet.

– Det är ett jättespännande projekt. Ett samarbete mellan oss, Trafikverket, Jernhusen och Varbergs kommun, säger Marianne Jonsson, curator på Statens konstråd och projektledare för Trafikplats Varberg.

Samrådsgruppen som arbetar med projektet letar efter konstnärer som kan fånga det som är karaktäristiskt för Varberg och som på olika sätt kan förstärka ortens identitet.

– Det är viktigt hur allt hänger ihop. Vi strävar efter att stärka stadens väv, där stationsområdets koppling till havet blir tydlig. Resenären ska uppleva en sammanhängande sömlös station med självklara kopplingar mellan alla olika delar, säger Marianne Jonsson.

Tanken är att ett flertal konstinstallationer ska integreras med det arkitekterna och landskapsarkitekterna redan påbörjat vid stationsområdet.

– Vi vill att konstnärerna kommer in så fort som möjligt i gestaltningsarbetet. Det är viktigt att de kommer in i ett tidigt skede så att de kan samarbeta med beställaren och ansvariga arkitekter.

Tanken är att de trädgårdar som projektets landskapsarkitekter redan börjat rita ska sammanvävas med kommande konstinstallationer. Bild: Trafikverket
Tanken är att de trädgårdar som projektets landskapsarkitekter redan börjat rita ska sammanvävas med kommande konstinstallationer. Bild: Trafikverket

Projektet är uppdelat på två uppdrag. Det första uppdraget, som samrådsgruppen söker konstnärer till just nu, rör en 3000 kvadratmeter stor vägg som kommer breda ut sig i den sänka där de nya tågperrongerna ska ligga. Den så kallade ”västra trågväggen.”

– Det är en stor del av konstprojektet. Det första man ser när man kommer in med tåget och möter Varberg, säger Marianne Jonsson.

Alla som är intresserade av att föreviga sin konst på den här väggen kan anmäla sig via Statens konstråds hemsida, fram till den 26 april.

– I det kommande andra uppdraget rör det sig om flera delar, bland annat stationstorgen, östra terrasseringen och stationshuset, men det kommer inom kort som en egen utlysning, säger Marianne Jonsson.

Projektet finansieras med statliga pengar och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) ser fram emot att få vara värdkommun för satsningen.

– Vi har tidigare fått kommentarer om hur tråkigt det ser ut när man kommer in till Varberg norrifrån. Det här blir ett lyft, säger hon.

I projektet har kommunen tagit med sig värdeorden ”Levande hav, grönskande sten”. Något som är tänkt att agera inspiration för de konstnärer som väljs, snarare än direkt styrning från kommunens sida.

– Det här projektet betyder mycket för kommunen. Det blir väldigt synligt för hela Varberg. Därför har vi varit måna om att få med våra värdeord, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här