Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Martin Bekken från Bewisynbra och Sabina Grubbeson från Loza Foundation hoppas kunna samla in en miljon kronor under projektet
Martin Bekken från Bewisynbra och Sabina Grubbeson från Loza Foundation hoppas kunna samla in en miljon kronor under projektet "Cycle4Europe". Pengar som ska gå till att hjälpa fattiga i Europa. Bild: Sabina Grubbeson

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Startskottet för Cycle4Europe närmar sig

Snart startar "Cycle4Europe" sin cirka 250 mil långa resa med cykel genom Europa. Startskottet går i Nordmakedonien och förhoppningen är att samla in en miljon kronor till fattiga och utsatta.

Det är initiativtagaren Sabina Grubbeson och Insamlingsstiftelsen Loza Foundation som tillsammans med Bewisynbra ligger bakom projektet. Med på cykelturen kommer bland andra sportprofilerna Jonas Colting, Tommy Prim och Sebastian Nordling att vara.

– Vi har arbetat med det här sedan i december och nu är det mindre än två veckor kvar tills det drar igång, säger Sabina Grubbeson.

LÄS MER: "Det är mitt jobb att försvara de mest utsatta"

Hon berättar att hon fick idén till att genomföra ett cykelevenemang genom Europa för flera år sedan.

– Jag bor i närheten av den gamla monarkfabriken där CycleEurope idag har sitt kontor och deras logga blev inspirationen till ”Cycle4Europe”. Det är ett sätt att nå ut med stiftelsen. Sedan har det inte blivit av förrän jag träffade Martin Bekken på Bewisynbra och vi kunde skapa det här tillsammans med ”Team Bewisynbra" som varje år cyklar för en god sak, säger Sabina Grubbeson.

Arbetet med att få företag och privatpersoner att engagera sig pågår för fullt. Cykelplatserna på de fyra etapperna är fyllda och några företag har gått in och blivit guldsponsorer.

– Vi har samlat in 300 000 kronor hittills. Målet är en miljon kronor. Får vi inte ihop det så får vi helt enkelt göra mindre det här året, säger Sabina Grubbeson och fortsätter:

– Jag hade faktiskt förväntat mig ännu bättre respons. Det är ett tufft jobb att engagera företag.

Hon menar att företagen borde bli bättre på att engagera sig för social hållbarhet på riktigt. Nu blir det ofta att de satsar på forskning. Men pengar behövs på plats för att hjälpa människor som är i behov av det nu.

– Det behövs här i Europa. Det finns många fattiga och utsatta människor här också, säger Sabina Grubbeson.

En insamling som har gått väldigt bra är den som gäller cyklar till barnhemsbarnen i Nordmakedonien.

– När vi frågade barnen vad de helst av allt ville ha så var det väldigt många som svarade att de ville ha en cykel, säger Sabina Grubbeson.

Genom "Cycle4Europe" så kan man nu köpa en cykel för 1 500 kronor och skänka den till barnen. I skrivande stund är 48 cyklar betalade och klara. Målsättningen är femtio.

– Det kommer vi ju att klara och det är fantastiskt, men vi hoppas på ännu fler, säger Sabina Grubbeson.

Resan genom Europa kommer att ske i etapper. Fyra stycken blir det. Den första går från Skopje i Nordmakedonien till Sarajevo i Bosnien. Sabina Gubbeson kommer inte själv att cykla utan kommer istället att vara på plats i vissa av städerna för att prata om projektet.

– Det får bli nästa gång för min del, säger Sabina Grubbeson.

Den andra etappen går mellan Sarajevo och Wien i Österrike med stopp även i Banja Luka i Bosnien och Zagreb i Kroatien. Vissa delar av sträckningen är mycket tuffa.

– Jonas Colting har berättat att vissa delar av terrängen i Bosnien är mer kuperade än de värsta stigningarna i "Tour de France". Det får vi ta hänsyn till, men det är också en väldig vacker natur som cyklisterna kommer att få uppleva, säger Sabina Grubbeson.

De sista två etapperna går genom Österrike, Tjeckien, Tyskland och slutligen Sverige. Det har då varit en resa på 2 397 kilometer genom Europa.

– I Varberg rullar vi in mitt i "Use-ReUseDay" och "Hållbarhetsdagen i Halland". Det ska bli jätteroligt. Då kommer vi att berätta vad som hänt på vägen. Man kommer också kunna följa resan på vår hemsida, säger Sabina Grubbeson.

Fakta: Resans rutt

Skopje, Nordmakedonien

Peje, Kosovo

Zabljak, Montenegro

Sarajevo, Bosnien

Banja Luka, Bosnien

Zagreb, Kroatien

Graz, Österrike

Wien, Österrike

Brno, Tjeckien

Prag, Tjeckien

Dresden, Tyskland

Berlin, Tyskland

Rostock, Tyskland

Trelleborg, Sverige

Båstad, Sverige

Varberg, Sverige

Loza Foundation

är en insamlingsstiftelse baserad i Varberg som arbetar för särskilt utsatta människor som lever under omänskliga förhållanden på undangömda platser i Europas fattigaste länder. Ett arbete baserat på FN:s Globala Mål för en hållbar utveckling.

Läs mer: Fick nog av yta - startade stiftelse

Läs mer: Här bor Europas svagaste - i misär

Läs mer: Svensk designproduktion gjorde succé på mässa

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här