Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Grimbeck, ordförande för Hembygdsföreningen Gamla Varberg, tillsammans med Pär Connelid och Lennart Svensson, skyddar sig mot skyfallet. Bild: Matilda Carlström

”Stadsvandring” i Nedregården lockade en stor publik

En karta från 1839, en kulturgeograf och en före detta lärare – det är allt som behövs för en ”stadsvandring” i Nedregården, Träslöv.

Ungefär 70 medlemmar slöt upp när hembygdsföreningen Gamla Varberg förra torsdagen arrangerade vandring i Nedregården. Trots ösregn var det ett stort intresse bland deltagarna.

– Att gå med Connelid är som att gå som en uppslagsbok. Det är fascinerande, säger deltagaren Lennart Karlsson.

Näregård i äldre stavningar

Han syftar på Pär Connelid, kulturgeograf, som läser av naturområdet med stor skicklighet. Även den pensionerade läraren Lennart Svensson guidade deltagarna med kuriosa, berättelser och anekdoter från forna tider. Turen började vid Träslövsgården och Lennart Svensson berättar om sin egen teori kring namnet Nedregården.

– Om det finns en Nedregård borde det ju finnas en Övregård och kanske en Mellangård. Men det finns inga tecken till det. Däremot finns det äldre stavningar i gamla längder där det kallas Näregård. Tänk om det kan vara det i stället? Att det låg ganska nära den gamla kyrkan. Det är inte helt omöjligt, men jag kan ingenting bevisa, säger han.

Turen går längs med den gamla kyrkovägen, och här och var syns lämningar från förr. Pär Connelid berättar om askar som använts som virke, terasskanter i marken som vittnar om odlingsmark sedan flera hundra år tillbaka och platsen där det gamla Tingsrådhuset troligtvis låg.

– Det bör ha legat här i början på 1700-talet. Läser man i protokollen framkommer det ett ständigt trätande med bönder som hade svårt att leverera material till underhållningen till huset, säger Pär Connelid.

Lennart Svensson avslutar med lite skvaller från 1722.

– Det hade varit bröllop här i Träslöv, och församlingen samlades här nere vid nuvarande kyrkan där det bodde bland annat en militär. Han ska då ha blivit överfallen av nämndemannen Björn Persson, och hans tvenne söner med ”hugg, slag och åtskillige skällsord."

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här