Inbrottsförsök och genomfört inbrott.
Inbrottsmärken på ytterdörren och en krossad glasruta som ersatts tillfälligt av en träskiva. Bild: Anna Oscarson

Stökigt på Hantverksgränd - boende vågar inte stanna

Inbrott, skadegörelse och drogförsäljning. En av de boende på Hantverksgränd 5 larmar om att situationen blir allt otryggare men känner att varken polis eller kommun tar det på allvar.

ANNONS
LocationVarberg||

På Hantverksgränd 5 finns ett serviceboende (bostad med särskild service) där personer med olika typer av psykiska funktionsnedsättningar bor. De bor i egna lägenheter men personal finns tillgänglig under vissa tider. Personalen hjälper också de boende i sina lägenheter i olika utsträckning.

Boende för unga med olika behov

Förutom att där finns boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar är det också ett stödboende för ensamkommande. Men eftersom behovet av sådana platser har minskat används platserna som stödboende för ungdomar och unga vuxna med olika behov.

På senare tid har det enligt en av de boende på stödboendet blivit allt stökigare i området. Det har varit inbrott i källarförråd, skadegörelse och droghandel. Förra veckan var det tydliga brytmärken kring ytterdörren som vittnade om att någon eller några försökt ta sig in.

ANNONS

– Jag vågar inte bo hemma i min lägenhet längre utan flyr till nära anhöriga, säger den boende.

Utredningen lades ned

Enligt polisen var det ett inbrott förra helgen där en fönsterruta till källarförråden krossades men utredningen lades snabbt ner eftersom de inte hittade några spår som kunde leda dem till gärningspersonerna.

Både den boende och personal som HN pratat med som arbetat i en av verksamheterna berättar att det har varit rörigt kring adressen i perioder. I somras gjorde polisens insatsstyrka ett tillslag.

– Jag har inte koll på exakt vad det handlade om men förstod att det hade ett samband med en knivskärning tidigare samma dag som ni också skrev om, säger personalen.

Enligt den boende förekommer det att missbrukare rör sig i området. Även om de inte bor på adressen kan de ha vänner som gör det.

– Hemlösa alkoholister har supit, rökt, sovit och urinerat i vår trappuppgång.

Det säljs droger, enligt den boende, och ligger cannabisfimpar slängda överallt runt huset.

Lugnare med bevakning

Kommunen har på olika sätt försökt få situationen under kontroll. Vaktbolaget Securitas anlitades för att rondera tre gånger per natt men det drogs in på grund av kostnadsskäl. Under en period hade personal nattjour.

– Då blev det mycket lugnare men enligt personal såpass lugnt att det inte längre behövdes, säger den boende.

ANNONS

Chefen för Hantvergsgränd 5, Annkristin Söderlund, bekräftar att det skett ett inbrott men vill i övrigt inte alls kommentera situationen på Hantverksgränd 5.

– Det du säger till mig är hörsägen och det vill jag inte diskutera, säger hon.

ANNONS