Husen i den västra delen av kvarteret Snidaren ska rivas och ersättas med tre flerbostadshus i tre till sex våningar. Antal lägenheter och upplåtelseformer är inte bestämt. Projektet drivs av Deromekoncernen och Sjöströms Fastigheter AB.
Husen i den västra delen av kvarteret Snidaren ska rivas och ersättas med tre flerbostadshus i tre till sex våningar. Antal lägenheter och upplåtelseformer är inte bestämt. Projektet drivs av Deromekoncernen och Sjöströms Fastigheter AB. Bild: Annika Karlbom

Splittrad höger och vänster sa ja till plan för kvarteret Snidaren

Oppositionen var oense. Den styrande Alliansen var oense. Det var ett splittrat fullmäktige som i veckan sa ja till rivningar och nybyggen i kvarteret Snidaren.

ANNONS
|

Med ännu en vända bland medborgarna i ryggen (se faktarutan) landade detaljplaneförslaget för Snidaren på fullmäktiges bord för beslut i tisdags.

FAKTA: Snidarenplanen

Den nya detaljplanen omfattar den västra delen av kvarteret Snidaren, längs Sveagatans östra sida, samt det vita funkishuset på Snidaregatan 7. Dessa hus ska rivas och ersättas av nya bostadshus i upp till sex våningar.

Detaljplanen antogs redan för ett år sedan men den upphävdes senare av mark- och miljödomstolen eftersom kommunen inte informerat grannar i området om planerna på rätt sätt. En del handlingar var dessutom märkta med fel datum. Kommunen höll därefter granskning en gång till.

Moderaterna och Centerpartiet har länge varit positiva till byggplanerna. Det har också Socialdemokraterna varit. Men internt är partiet splittrat och när ärendet nyligen var uppe i kommunstyrelsen avstod Linda Berggren (S) från att rösta.

Linda Berggren (S)
Linda Berggren (S) Bild: Annika Karlbom

Splittring inom S

Vid tisdagens möte röstade hon nej till detaljplanen. Anton El Raai (S), som tidigare röstat mot planen, gav nu planen sitt stöd. Lennart Isaksson (S) deltog inte i omröstningen eftersom han i egenskap av granne och fastighetsägare är jävig.

Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej tillplanen. L och KD föreslog innan omröstningen en återremiss, men fick inget gehör för en sådan. Detaljplanen antogs med 25 röster mot 15.

ANNONS

– Snidaren är ett stadsutvecklingsprojekt. Det är en följd av det vi bestämt, att vi ska förtäta staden. Förändring skaver, men Varberg måste förändras. Vad är alternativet? ”Staden är full, det finns inte plats för fler!” Det vill inte jag säga i alla fall, sa Christian Persson (C).

Christian Persson (C)
Christian Persson (C) Bild: Annika Karlbom

Tidigare planer

Men följer Snidarenplanen vad man bestämt sedan tidigare? Om det råder det delade meningar. Jana Nilsson (S) talade varmt för byggandet av fler bostäder och tog förtätningsstrategin som skissar både förändringar och bevarande som argument för detaljplanen.

Jana Nilsson (S)
Jana Nilsson (S) Bild: Annika Karlbom

– Det är svårt att gå ifrån det fullmäktige tagit beslut om tidigare, så är det, sa han.

Det fick Cecilia Rönn (L) att tända till. Hon och de andra kritikerna tar nämligen avstamp i att Snidaren ligger förtätningsstrategins zon 2 som skissar bygghöjder på två till fyra våningar – inte sex som det ska bli på Snidaren.

Cecilia Rönn (L)
Cecilia Rönn (L) Bild: Annika Karlbom

– Jag blir ärligt talat ganska förbannad när jag hör Jana stå här och säga att han hedrar förtätningsstrategin, för det är ren lögn, sa hon. Det som blir fel och där det inte fungerar är ju när vi går emot de beslut och strategier som vi tagit. Det är inte ärligt eller trovärdigt.

"Det är läge att säga stopp"

Tobias Carlsson (L) fann argument mot Snidarenplanen i flera kommunala dokument: Stadens karaktärer, Varbergs stadskärna och förtätningsstrategin.

ANNONS

– Vi tycker att det är läge att säga stopp. Dra en linje i sanden och säga att "nu räcker det, låt Varberg förbli Varberg", sa Tobias Carlsson (L).

Tobias Carlsson (L)
Tobias Carlsson (L) Bild: Annika Karlbom

Linda Berggren och Morgan Börjesson (KD) argumenterade mot rivningar av billiga hyresrätter. L och KD påstod sig ha stora skaror av varbergarna i ryggen i sin uppfattning att detta är en orimlig okänslig förtätning och ett led i en politik som driver bort människor med låga eller normala inkomster från stan.

– Nu börjar vi få nog av förtätningslösningar i Varberg. Vi bör värna om Varbergs själ och dna, samt ställa oss frågan: För vem förtätar vi? sa Mikael Bonde (L).

Fullmäktigeledamöter Mikael Bonde (FP)
Fullmäktigeledamöter Mikael Bonde (FP) Bild: Annika Karlbom

Levande centrum

Stefan Stenberg (C) menade att den här typen av rivningar och nybyggen är en nödvändighet på några platser:

– Vi måste gå med på några projekt som Snidaren för att kunna skydda andra områden i samma årsring. Hela området runt stadskärnan är ju bebyggt. Ska det bo fler där måste vi byta ut en del hus.

Stefan Stenberg (C)
Stefan Stenberg (C) Bild: Annika Karlbom

– Och jag tror vi också måste ta utgångspunkt i att vi vill ha ett levande centrum. Det enda sättet att få butiker och restauranger att överleva är ju om att det bor fler människor i anslutning till centrum.

ANNONS

ANNONS