Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulla Krantz och Mårten Pettersson. Bild: Micael Andersson
Ulla Krantz och Mårten Pettersson. Bild: Micael Andersson

SPF och PRO:s krav: ”Höj de fattigas pensioner”

Pensionerna måste höjas för de fattigaste pensionärerna.
Det kravet ställer SPF och PRO genom Ulla Krantz och Mårten Pettersson som protesterade på Varbergs torg.

Det finns risk att du är en av den som drabbats av en låg pension när ett långt arbetsliv tar slut. Ulla Krantz och Mårten Pettersson uppmärksammade under lördagen den besvärliga situation du kan hamna i när du får det första pensionsbeskedet.

Hur ska du kunna leva och ha kul när ett livslångt arbetsliv är över och när du äntligen inte behöver tjäna samhället?

Mårten Pettersson:

– Pensionärer som arbetat i hela sina liv måste få värdig pension på sin ålders höst. Det allmänna pensionssystemet vi fick 1994 utlovade att ett långt arbetsliv skulle belönas med rejäla pensioner. Så har inte blivit fallet. En människa som arbetat i hela sitt liv får i genomsnitt ut i pension 11 300 efter skatt – trots att varje person betalat in flera miljoner i pensionsavgifter. Det har inte lönat sig att arbeta. Samtidigt kan människor som inte arbetat en enda dag och inte betalat in någon pensionsavgift alls i sina pensionskuvert kvittera ut ett lika stora belopp eller ännu högre i garantipension och bostadstillägg. Det är inte rimligt.

– EU:s fattigdomsgräns är 12 600 kronor per månad. Den allmänna pensionen ligger därför flera tusen under fattigdomsgränsen. För kvinnor är beloppet ytterligare 2 000 lägre. Bromsen har slagit till tre gånger, år 2010, 2011 och 2014. Det har sänkt pensionerna med över tio procent. Vilken löntagarorganisation hade accepterat det? För varje år tappar pensionärerna köpkraft. Det är en förolämpning mot alla som arbetat i hela sina liv. De ska inte behöva be om hjälp hos barn och barnbarn.

Mårten Pettersson har tidigare jobbat inom vården.

Ulla Krantz har tjänstgjort inom tandvården.

– Jag har jobbat i 44 år och har en pension på 10 855 kronor. Det är en skandal. Man kan inte bo i någon nybyggd lägenhet. Det blir inget kvar och jag har inget bostads­tillägg. Jag har arbetat, skött mig och nu är tacken en jätte­dålig pension. Äldre kvinnor, födda före 1940 har jobbat deltid, skött hemmet och har jättelåg pension. Det är fel.

Mårten Pettersson igen om det lokala initiativet:

– Vi vill att alla pensionärer ska hamna över EU:s fattigdomsgräs. 3 000 kronor mer till alla. Det är ett krav som vi riktar till våra folkvalda, de 13 hallänningar som vi röstat in vid förra riksdagsvalet. De ska driva den här frågan i budgetförhandlingar. Den här frågan är aktuell för alla som arbetat i hela sina liv.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här