Sparbanksstiftelsen i Varberg skänker 120 000 kronor till surfplattor och kameror för att de äldre ska kunna hålla kontakt med anhöriga.
Erland Linjer ordförande i Socialnämnden och Anna-Lena Junghov tar emot checken från Jan-Inge Lyckberg Bild: Varbergs kommun

Sparbanksstiftelsen satsar på digital lindring i ensamheten

120 000 kronor. Det ger nu Sparbanksstiftelsen till Varbergs kommun för att underlätta för nära och kära att hålla kontakten med sina äldre anhöriga.

ANNONS
|

Sedan den 31 mars råder besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden. Nyligen förlängdes förbudet till att gälla fram till den 31 augusti. Nödvändigt men också väldigt tufft för både äldre och deras anhöriga. För att lindra ensamheten skänker nu Sparbanksstiftelsen i Varberg 120 000 kronor till kommunen, i syfte att köpa in surfplattor och webbkameror. Jan-Inge Lyckberg på Sparbanksstiftelsen som är initiativtagare till idén.

– Vi funderade på olika sätt vi kunde hjälpa till i den situation som nu råder och tänkte att det här var ett bra sätt när man inte kan träffas fysiskt.

Pengarna som kommunen nu fått kommer gå till att köpa in 24 stycken surfplattor och ett antal webbkameror. Tanken är de ska användas både på särskilda boenden och för äldre som har hemsjukvård oavsett om det är i kommunal eller privat regi. Anna-Lena Junghov är IT-utvecklare på Socialförvaltningen.

ANNONS

– Vi blev väldigt glada när Sparbanksstiftelsen kontaktade oss. Vi har även tidigare haft surfplattor i våra verksamheter men behovet har ökat nu under pandemin.

Surfplattorna och kamerorna ska finnas tillgängliga på särskilda boenden men även inom hemtjänsten där personalen tar med dem ut till brukarna. För de äldre som inte är så hemma med tekniken så ska personalen finnas som ett stöd och hjälpa till att koppla upp och ordna med det praktiska.

ANNONS