Sparbankspistolen saknar licens: "Får kanske skrotas"

Enligt polisen är det krav på vapenlicens, även för gamla vapen med blyfyllda pipor. Pistolen som förvaras inne på Varbergs sparbank saknar en sådan licens.
– Det här är en relik som legat i banken i många år. Jag tror inte någon tänkt på det tidigare, säger bankdirektören Bo Liljegren.

ANNONS
LocationVarberg, Varbergs sparbank||

Hallands Nyheter har tidigare rapporterat om en belgisk pistol av märket Browning 1905 som enligt tradition gått i arv från bankdirektör till bankdirektör på Varbergs sparbank.

– Det är ett pluggat, obrukbart, vapen, från tidigt 1900-tal. Ett museiföremål. Det förvaras bakom två låsta dörrar och ett bankvalv som bara ett fåtal personer har tillgång till, säger Bo Liljegren, bankdirektör på Varbergs sparbank.

LÄS MER:Varbergs sparbank ser framåt och 185 år bakåt

Trots att vapnet inte går att avfyra krävs ändå att den som har tillgång till pistolen och förvarar den har en licens.

– Vapen som inte behöver något tillstånd är sådana som är tillverkade före 1890. Pluggade eller opluggade, säger en vapenhandläggare på polisregion väst som av personliga skäl väljer att vara anonym.

ANNONS

Då varken Bo Liljegren eller någon annan på banken äger en licens är innehavet av den gamla sekelskiftespistolen att betrakta som olagligt.

– Att bara ha ett vapen för att man tycker att det är fint är inte tillräckligt. Även om den ligger säkert förvarad, säger vapenhandläggaren.

Vissa vapen, som gått i arv inom en familj, kan betraktas ha ett särskilt affektionsvärde. I sådana fall krävs oftast bara att vapnet är pluggat för att en licens ska beviljas. Då det i det här fallet rör sig om en pistol som gått i arv inom en organisation är läget något annorlunda.

– Eftersom det inte finns ett tillstånd kan det bli så illa att de kanske får skrota den och kanske får en liten varning på sig också, säger vapenhandläggaren.

När Bo Liljegren under onsdagseftermiddagen får höra från tidningen att vapnet måste vara licensierat säger han att han ska ta kontakt med polisen så fort det går.

– Det här är en relik som legat i banken i många år. Jag tror inte någon tänkt på det tidigare.

Bankdirektören är jägare och hoppas att det kanske kommer kunna förenkla ansökan om licens.

– Det här är inget som banken har försökt dölja och självklart är det något vi får lösa. Jag insåg att det fanns en risk att det här skulle komma upp när jag visade pistolen för tidningen och det är jättebra att det kommer ut nu. Det är klart att vi vill se till att det blir rätt. Vi ska följa lagen som alla andra, säger han.

ANNONS
ANNONS