Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skolklass från Skällinge.guidas i det arkeologist intressanta området av arkeologerna – och de duktiga amatörarkeologerna från Göthriks skola.

Spännande fynd i lyckat projekt

Fynden haglar över eleverna när de gör en arkeologisk utgrävning på Skottgården från 1700–1800-talet strax bortom världsarvet. – Spännande och roligt, säger Fredrik Stigsson som skrapade fram resterna av serveringsfat i lergods.

Projektet med utgrävningen är inne på sitt tredje år och är ett samarbete mellan Världsarvet Grimeton, Kulturmiljö Halland och Vetenskapsfestivalen. Eleverna i nian på Göthriks skola är uppdelade i två grupper och håller på i tre dagar vardera.

– Det är ett lyckat projekt, säger arkeolog Anders Håkansson från Kulturmiljö Halland, som tillsammans med kulturgeograf Per Connelid håller i projektet. Det är en perfekt kombination, de får lära sig om sin hembygd och vi får hjälp i vår forskning om det medeltida Halland.

När ungdomarna i onsdags inledde sin utgrävning hittade de flera fina och välbevarade fynd. Resterna efter ett troligt serveringsfat, en kritpipa, något glasfynd samt något i järn.

– Det har nog varit ett handtag, säger Olivia Nilsson.

– Vi har hittat benrester också, kanske är det från en apa, skojar Karolina Pedersen.

Flertalet fynd är från 1700-talet men troligen är några också från 1400-talet.

– Vi har även spår som pekar på att något kan vara ända från 1000- eller 1100-talet men där är vi ännu inte riktigt säkra, säger Anders Håkansson.

Eleverna är så duktiga att de guidar när det kommer skolklasser på studiebesök. Eftersom projektet ingår i Vetenskapsfestivalen är det skolklasser även från Göteborgsområdet.

Bild: L-G Johansson

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här