Solel ger Sparbankshallen ny kraft

En solcellsanläggning på taket och ena fasaden kommer att täcka en tredjedel av Sparbankshallens elförbrukning. Planen är att bygget ska påbörjas till hösten.

ANNONS
|

Det kommunala bostadsbolaget Varbergs Fastighets AB, VFAB, lämnade in bygglovsansökan i slutet av april. Redan nu har man blivit beviljad ekonomiskt stöd för att bygga solcellsanläggningen. Totalt beräknas projektet kosta runt två miljoner kronor, länsstyrelsen kommer att stå för ungefär en tredjedel av kostnaden. Även Varbergs Energi är med på projektet.

– Det ligger i vår linje att se över våra byggnader och var vi skulle kunna ha solceller. Sparbankshallen har ett väldigt stort tak och även en fasad åt söder, som vi ser har stor potential fören solcellsanläggning, säger Magnus Aronsson, fastighetsingenjör på VFAB.

Med fasad åt söder menas kortsidan mot Påskbergsvallens entré.

ANNONS

– Det rör sig om drygt 900 kvadratmeter solceller, effekten och wattimmarna ska främst komma byggnaden till godo, säger han.

Bygget är tänkt att påbörjas efter sommaren.

– Vi håller på med upphandling i sommar och går allt som det ska drar det igång efter semestrarna, i början av september, säger Magnus Aronsson.

Finns det planer på ytterligare solcellsanläggningar i kommunen?

– Inte på våra byggnader, vad jag vet. Vi har rätt många kulturfastigheter, och det är svårare att få till bygglov för sådana. Vi har pratat om Campus men där är vi inte riktigt i mål än. När vi bygger nya skolor och förskolor försöker vi få med solceller, säger Magnus Aronsson.

ANNONS