Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sol, vind och tillgängligt vatten – nu kan alla bada i Femte vik

I juni stod den omfattande tillgänglighetssatsningen klar i Femte vik. En återkommande besökare är My Gustafsson, 32, som tar sin badrullstol nedför rampen och ut i havet.

Sommarens premiärdopp är sedan länge avklarat för My Gustafsson från Varberg. Den 10 juni var hon i Femte vik för att ta det första av många svalkande dopp på det nya tillgänglighetsbadet.

– Det var underbart men väldigt kallt, säger My Gustafsson som packat för en heldag vid havet i sensommarvärmen.

Efterlängtad taklift

Benen har aldrig burit henne. My Gustafsson har en funktionsnedsättning som gör att hon tar sig fram med elrullstol och pratar med hjälp av en blisskarta. Hon visar badplatsens nya faciliteter, hjälpmedel och den taklift i omklädningsrummet som ska lyfta henne från rullstolen till en badrullstol som lämpar sig för salta dopp.

– Liften gör att jag inte behöver få dåligt samvete för mina assistenter. Jag ville inte bada innan på grund av det. Men nu behöver de inte lyfta mig längre, säger hon.

Skrev en strandguide

My Gustafsson är vice ordförande i förbundet Unga Rörelsehindrades Göteborgsklubb som arbetar för funktionsnedsattas rättigheter i samhället. På hemsidan delar styrelsen en gemensam blogg. My har bland annat skrivit en guide till Femte Viks nya badplats. Där delar där hon med sig av besökstips och visar upp anläggningen för att fler ska kunna ta del av hennes pärla i viken.

– Jag har alltid älskat Getterön och nu kan jag bada här. Ibland åker jag hit utan att bada. Då går jag med min gåstol eftersom det är så plant här.

Utvärderar tillgänglighet

Tillgänglighetsbadet visar att framkomligheten är på väg i rätt riktning. Men Varberg som stad kan bli tillgängligare – det jobbar My för på uppdrag av kommunen.

– Det finns mycket som kan göras. Jag ska undersöka de flesta gatorna i centrum och se över tillgängligheten på trottoarer och annat underlag. Jag har nyss börjat, säger hon.

”Toppenplats”

Organisationen DHR, förkortning för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet, i Varberg har jobbat för badplatsens tillkomst under nio års tid tillsammans med kommunen. Ordförande Dennis Bengtsson kan snart summera premiärsommaren.

– Det har blivit en toppenplats för alla. Det har kommit mycket fler funktionshindrade och barnfamiljer hit igen. Även pensionärer som tar rullatorn nedför rampen.

Nästa år väntas en badlift installeras ute vid bryggan för att göra badet ännu tillgängligare.

– Vi väntar på en hiss som tål saltvatten, det var inte så lätt att få fram som vi trodde. Förhoppningsvis är den på plats nästa år.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här