Sofia Nilsson i Derome har två uppmärksammande uppdrag. I det civila basar hon som HR-chef för 450 anställda i Eson Pacs fabriker i Södertälje, Köpenhamn, Schweiz och Veddige.
Sofia Nilsson i Derome har två uppmärksammande uppdrag. I det civila basar hon som HR-chef för 450 anställda i Eson Pacs fabriker i Södertälje, Köpenhamn, Schweiz och Veddige. Bild: Micael Andersson

Sofia Nilsson – en ung kvinna med dubbelt driv

Banbrytande individer väcker uppmärksamhet. Sofia Nilsson, 28,är både HR-chef och fotbollstränare, och talar om att det handlar om envishet – men med ett visst kontrollbehov.

ANNONS
LocationVeddige, Lidköping, Derome|

–...även om jag börjar bli bättre på den fronten.

Det blir förhållandevis ofta tjänsteresor för att lösa personalfrågor. Däremellan handlar det om att leda 20-25 killar som kan gå upp i fotbollens division 3.

Frågan är hur hon hinner med.

– Jag måste medge att jag ibland är så trött att jag vill dra täcket över huvudet, men jag gillar att ha många bollar i luften. Och jag gillar att lägga mig på soffan också,

Som ung kvinna och tränare i ett herrlag med långa traditioner av män och åter män. Frågan behöver nog inte ens formuleras.

– Inte en enda gång har jag fått höra ”lilla gumman” eller något liknande.

ANNONS

Sofia Nilsson är van vid att stötas med hårda frågor. Hon jobbade med HR-frågor på enheterna i Södertälje och Norrköping. När verksamheten omorganiserades fick hon ansvar även för Veddigefabriken, som är huvudkontoret.

– Jag supportar cheferna främst, men det är mycket personalfrågor, högt och lågt, från uppsägningar till rekryteringar.

Uppsägningar är väl tunga bitar?

– Man lär sig det och du pluggar till det. Du har teorin, men när du ska möta människorna är det inte som i teorin. Jag minns när vi skulle lägga ner i Norrköping då var det ungefär 1,5 år senare (efter nyexamineringen). Jag hade aldrig gjort något sånt. Men man blir härdad. Jag lade ner fabriken och var den som skulle vara kvar i företaget. Jag var 26 när jag gjorde det. Jag kan väl inte säga att jag fick glada miner, men jag fick ändå någon kram efteråt. De flesta förstår att jag bara är en budbärare. Att vara HR förknippas med något negativt. Jag har mjuka sidor också, men det är inte alla som får se dem.

I Schweiz löser personal på plats många av de lokala frågorna. I Danmark får däremot Sofia Nilsson och platschefen Pierre Åkesson åka och förhandla ganska ofta.

ANNONS

Det blir en del farande.

Släpper du jobbet när du kommer hem?

– Nej, jag i princip i gång dygnet runt. Inte så att jag sitter framför datorn. Men telefonen är på och det kan hända grejer. Jag kan förhandla mitt i natten med det fackliga. Jag vet inte vad det skulle innebära att bara jobba sju till fyra och när det finns de som jobbar skift. Jag är aldrig riktigt ledig. Det får jag ofta höra från omgivningen. Men jag gillar ju det också. Jag gillar att vara i centrum på något sätt. Det händer kanske mycket omkring mig, men jag älskar också att vara lat.

Visste du när du var 16, 17 vad du ville bli?

– Nej, jag trodde att jag skulle bli socionom.

Pierre Åkesson, en av inventarierna på dagens Eson Pac, tittar in i arbetsrummet där vi gör intervjun.

– Vet du vad de sa, de som anställde henne? Bara så du vet så kommer du att bli en stor belastning för företaget. Han menade att det var hög belastning på företaget...

Vad tänkte du, Sofia?

– Jag undrade väl vad det var för ett företag jag kommit till.

ANNONS

Pierre riktar sig mot Sofia:

– Jag förstår inte riktigt hur du får ihop det. Det är ingen som sätter sig på dig.

Sofia Nilsson har spelat fotboll sedan hon var ung flicka i västgötska Lidköping. Men det var en skada som satte stopp. Motivationen var dock stark nog för att fortsätta som ledare. Intresset för fotboll fortsatte i Norrköping där hon fick ta hand om ett ungdomslag i Norrköping.

Varken Derome eller Åskloster har någonsin varit lika långt fram som under Sofia Nilssons ledning.

I höst har Derome/Åskloster en bra chans att kvala till division 3. Laget ligger tvåa i den högsta Hallandsserien i fotboll.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS