Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart pensionerar han sig. Stiftelsen Hallands länsmuseers konservator Jasper Cato har varit verksam i Varberg sedan 1997. Nu funderar han på att flytta till Falsterbo. Under en period bodde han i ett kollektiv på Kungsgatan 28 i Malmö – en så kallad patricierlägenhet på 185 kvadrat med öppen spis. Nu kör han inte längre runt i en VW-bubbla från 55.  Bild: Micael Andersson
Snart pensionerar han sig. Stiftelsen Hallands länsmuseers konservator Jasper Cato har varit verksam i Varberg sedan 1997. Nu funderar han på att flytta till Falsterbo. Under en period bodde han i ett kollektiv på Kungsgatan 28 i Malmö – en så kallad patricierlägenhet på 185 kvadrat med öppen spis. Nu kör han inte längre runt i en VW-bubbla från 55. Bild: Micael Andersson

Sockerbitsmakaren som blev länsmuseets konservator

Det är bara några veckor kvar nu. Snart lämnar Jasper Cato rollen som konservator på Hallands Länsmuseer. Vi träffar honom på Sörse i den vårfuktiga luften.

Det är tider som tillåter hemmajobb. Jasper Cato löser en del av jobbet som konservator hemifrån. Saker dokumenteras och överlämnas till en efterträdare som inte är klar.

– Förmodligen kommer de inte att tillsätta tjänsten, men jag vet inte hur de ska lösa det.

I så fall kan Jasper Cato bli Hallands länsmuseers sista konservator. Det var en lång, lång färd som tog honom till det yrket.

Jasper kom till Varberg 1996 och avlöste Hans Bräuner, som vi känner som musikern som spelade med Wienerbröderna som bestod av Henning Jensen och nyligen bortgångne Knut-Wilhelm.

Jaspers liv är berättar om en brokig levnadshistoria som kan inspirera folk som inte har bestämt sig för vad de ska bli när de är 16-17 år. Det går att ändra sig.

Jasper föddes i Landskrona, växte upp i Arlöv, bodde en kort period i Staffanstorp innan basen för föräldrarna blev Falsterbo på den svenska sydvästspetsen.

De första åren jobbade Jasper på det väldiga sockerbruket i Arlöv (Malmö Sockerfabrik startade 1869). Byggnaden kan du se jämte spåret på väg mot Malmö. Här bedrevs bearbetning av de sockerbetor som odlades i bygden. Jasper skötte maskinerna som gjorde sockret som dracks ”på bit”. Snabbitsocker är fortfarande inte att tänka på ens för Jasper ”Na, na, na, de gaur inte”

– Jag körde höwlermaskinerna som byggdes på 1800-talet. En fuktig sockermassa kördes på ett stålband. Sen ramlade sockret ner i en maskin som pressade ut stavar. Sedan höggs staven i bitar. Sen åkte de till packning. Det var underligare maskiner. Sedan vet jag inte hur det blev när Danisco (den danska sockerbjässen) tog över.

Jasper jobbade som tekniker, mekaniker och tunnplåtsslagare. Men Jasper ville vidare.

– Jag fick lära mycket av det rent mekaniska. Jag hade ju gått en teoretisk utbildning som så kallad fackingenjör.

Efter Arlöv inleddes intresset för konst och kulturhistoria.

– Man fick vara tjänstledig två år för studier. Jag tog chansen och började på Östra Grevie folkhögskola. Det var underbart eftersom man kunde utnyttja alla faciliteter på skolan. Jag lärde mig keramik bland annat. Jag och två kompisar från Östra Grevie hyrde en keramikverkstad i Sölvesborg.

– Jag försökte livnära mig på det, men det gick naturligtvis inte så bra.

Det blev ett år som keramiker, till 1980-81.

– Jag hade ingenstans att ta vägen och började om hemma hos mina föräldrar. Det blev ett litet vakuum. Jag fick sätta ihop timmar för att klara mig med kurser för att kunna dra ihop en lön, en gigekonomi.

Kärleken förde honom till Göteborg. Han fick en son och Jasper återkom som metallarbetare. Kriserna kom och det var tider som arbetslös. Jasper var ömsom ledig, ömsom pappaledig i tre år.

– När han började på dagis pratade han skånska och ingen förstod honom. Numera pratar han göteborgska flytande, skrattar Jasper.

Jaspers stora steg började förberedas.

– Jag insåg att jag måste göra något. Tåget var på väg från stationen. Det gällde att hoppa på om det så var sista vagnen. Jag studerade in det som fattades för att få kompetens för att söka på konservatorslinjen.

Kemi, matematik och engelska fattades från gymnasiet.

– Det var rätt tufft eftersom det är ganska avancerat. Engelskan tentade jag enkelt och jag fick fyra i kemi. Det var tur det.

Det blev strul med mellan universitets upplägg och Jaspers pappaledighet. 16 platser fanns och hundratal sökte. Jasper kom egentligen in på skolan två gånger. Inriktningen blev metall och sten. Grejerna fanns i bagaget eftersom han hållit på med metall och sten. Satsningen gav resultat Jasper examinerades 1995.

Hur var det att vara färdig?

– Jag kände att jag fått ett lyft, att kunna ta en akademisk examen. Det boostade huve’t.

Hur trivs du i Varberg?

– Det är okej, tycker jag. Jag kan väl säga att jag inte byggt upp någon social krets särskilt väl här. jag känner mina grannar men har mina vänner i Göteborg, Malmö och Skåne överhuvudtaget.

Är det svårt att komma in i det här?

– Ja, det är det alltid i en mindre stad. Det blir kotterier och det är inte så lätt.

Hur upplever du utvecklingen på arbetsplatsen?

– Det har varit svårt med stora omorganisationer. Halland är egentligen det enda länet i landet med två länsmuseer. Det är ganska fantastiskt. Det har för mig inneburit massa resor mellan två museer.

Hur är det att sluta på jobbet?

– Det är lite förvirrande. Plötsligt hamnar man utanför ett sammanhang som har varit van vid i hela sitt liv. Det är nog det jag mest funderar över.

Har du någon plan?

– Jag kommer nog att flytta tillbaka till Skåne. Jag har min släkt där.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta: JASPER CATO

Född

: 30 juni 1953.

Studier

: två år på internat, Östra Grevie folkhögskola (Vellinge kommun).

Familj:

sonen Andreas, 30, i Göteborg.

Bor

: Sörse, Varberg.

Aktuell

: pensionerar sig som konservator på Hallands länsmuseer.

Tidigare yrken

: tunnplåtslagare, keramiker. fritidsledare, hjälplärare till teckningslärare, metalarbetare.

Militärtjänst

: radarmekaniker F17 i Kallinge.

Född:

Landskrona.

Uppväxt

: Staffanstorp, Arlöv (grundskoletiden, innan familjen byggde hos i Falsterbo).

Andra boplatser

: Östra Grevie, Sölvesborg, Lund, Malmö, Göteborg (Tredje Långgatan), Bergsjön.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här