Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Societén i Varberg stänger helt

Coronapandemin har fått Societéns omsättning att minska med 15 miljoner kronor. Nu stänger nöjestället tills vidare.
– Vi kommer nog inte att öppna igen förrän till våren, tippar ägaren Peter Gustafsson.

Måndagens besked från regeringen och folkhälsomyndigheten fick Societén att göra verklighet av planerna som har funnits ett tag – att stänga helt och tills vidare ställa in alla bokade evenemang.

– Vi diskuterade redan i våras och sedan när de lokala restriktionerna kom, så det beror inte på att vi ska sluta sälja alkohol klockan 22. Vi har märkt att både 20-åringar och 50-åringar har slutat komma, säger restaurang- och eventbolagets vd Peter Gustavsson, som tycker att beskeden har varit för otydliga.

Otydliga besked om coronarestriktioner

– Varför säger man inte rent ut "stäng de här riskfyllda miljöerna". Samma med gymmen. Det blir svårt för individen att veta vad som gäller så länge det är öppet och inte förbjudet. Det är för stort utrymme till egen tolkning tycker jag.

Bakom stängningen finns även ett ekonomiskt motiv. Hittills i år har Societéns omsättning minskat med 60 procent, motsvarande 15 miljoner kronor.

– Vi tror och hoppas att det är på väg ett riktat stödpaket som meddelas innan alla ger upp. Vi har inte mycket att förlora på att ha stängt och skulle vi ha öppet och skapa en liten omsättning kanske det blir olönsamt i längden, ifall bidraget baseras på omsättningstappet, förklarar Peter Gustavsson.

Funderar på att säga upp personal

Än så länge har inga beslut tagits om varsel inför uppsägning på grund av arbetsbrist för någon av de fem fast anställda.

– Det värsta är att inte kunna ge besked till extrapersonalen som har hoppats på jobb i jul och nyår. Nu vet de och gästerna att det troligen inte blir julbord eller nyårsbankett på Societén. Januari, februari och mars brukar vi inte ha någon verksamhet, så jag skulle bli förvånad om vi öppnar före våren 2021.

Möjligheten till korttidspermittering finns kvar, men kostar för arbetsgivaren ungefär 65 procent av bruttolönen för 40 procent av arbetstiden.

– Den var jättebra i våras, men i ett långtidsperspektiv när vi inte kan sysselsätta personalen fungerar det inte.

Vad gör ni istället på Societén i dessa tider?

– Vi får vara kreativa och kanske laga mat till skolor eller sälja kassar med julmat. Vi har ju recepten och kan producera mat även om vi inte tar in några gäster i lokalerna.

Hur ser det ut i Varberg i övrigt?

– Hittills tror jag att restaurangerna har varit ganska förskonade och tappat 10–20 procent, men jag vet inte säkert. Det har varit värre i storstäderna och i inlandet. Där tror jag att fler tänker som vi gör och stänger helt tills vidare, menar Peter Gustavsson.

För en vecka sedan stängde Societén barerna:

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här