Socialdemokraterna vill rusta upp Societetsparken direkt

Socialdemokraterna vill göra en långsiktig satsning på äldreomsorgen och rusta upp Societetsparken nu på en gång. Den tidigare idén om en skattehöjning stryker man i budgetförslaget för 2021.

ANNONS
|

Inför 2018, 2019 och 2020 har Socialdemokraterna föreslagit höjningar av kommunalskatten i Varberg. Argumenten bakom förslagen har varit att kommunen inte klarar kvaliteten i skolan och omsorgen utan höjd skatt.

Men i Socialdemokraternas budgetförslag för 2021 är kravet om en skattehöjning borta. Partiet vill ha oförändrad kommunalskatt om 20,33 kronor per intjänad hundralapp.

– Det behövs ingen skattehöjning 2021. De satsningar vi ser behov av i äldreomsorgen, förskolan och skolan klarar vi ändå, tack vare de stora statsbidragen som kommit nu med coronan, säger Jana Nilsson (S).

– Det är tack vare att vi har en S-ledd regering som vi har dessa statsbidrag. Hur det blir efter valet 2022 återstår att se, säger Jeanette Qvist (S).

ANNONS

– I dessa tider blir det tydligt att se vilken styrka det ligger i att staten har en stark ekonomi, fyller Jana Nilsson i.

– Ja vi är räddade av statsbidragen, det är inte tu tal om annat, säger Turid Ravlo-Svensson (S).

Vill sätta igång med Societetsparken genast

När det kommer till investeringarna brukar majoriteten och oppositionen för det mesta vara överens. Så även denna gång. Socialdemokraterna backar byggena av förskolor och grundskolor och LSS-bostäder.

Men på en punkt skiljer sig S-budgeten från Alliansens: Upprustningen av Societetsparken.

Socialdemokraterna vill dra igång den snarast så att den är klar 2024. Alliansen vill dra igång jobbet ordentligt först 2025.

– Det ser väldigt tråkigt ut i stora delar av parken och vår uppfattning är att man inte kan vänta med upprustningen, säger Jana Nilsson.

Socialdemokraternas budgetförslag innehåller återanställda hälsoledare i äldreomsorgen. Man vill också avbryta privatiseringen inom den personliga assistansen.

– Det är en tydlig politisk markering från oss att den personliga assistansen ska vara kvar i kommunen, säger Turid Ravlo-Svensson.

Fler ska bli undersköterskor

Socialdemokraterna vill också att kommunen ska gå in så mycket det går i äldreomsorgslyftet där personal kan utbildas till vårdbiträden eller undersköterskor på betald arbetstid – något man menar ska säkra personalförsörjningen på kort och lång sikt.

Skolbibliotekariernas vara eller icke vara och i vilken mån kommunen ska ha sådana har diskuterats flitigt det senaste året. Socialdemokraterna vill återgå till den bemanning som var 2019 – innan neddragningen.

ANNONS

– Neddragningen som gjorts är katastrofal, tycker Linda Berggren (S).

Hemlöshet ska utredas

Kommunens budget för 2021 med utblick mot 2025 ska klubbas av fullmäktige den 17 november. Bland övriga S-förslag märks bland annat två miljoner extra till gymnasiet, en miljon till sommarjobb inom grönyteskötseln för ungdomar och en gemensam utredning mellan kommunen och Varbergs Bostads AB för att finna råd mot hemlösheten.

LÄS MER:Alliansen planerar ny grundskola på Håsten

LÄS MER:Varbergs skolbibliotek ska bemannas igen

LÄS MER:Elevernas läslust befaras försvinna med besparingen

LÄS MER:Rektor stängde biblioteket när bibliotekarien försvann

LÄS MER:Privatisering anses ha drivits igenom kuppartat

LÄS MER:Oroliga anhöriga försöker stoppa privatisering

LÄS MER:Överraskande beslut: Personlig assistans kan privatiseras

ANNONS