Sniglar hotar självplocket på Sjööarvs gård utanför Dagsås

Skyltarna som ska locka folk till Sjööarvs gårds blomsterodling är fortfarande inte uppsatta. Massvis med ovälkomna och hungriga besökare har nämligen sinkat öppnandet av självplocket.

ANNONS
|

Det är mitten av juli och de snirkliga vägarna mot Dagsås kantas av ett färgspäckat hav av sommarblommor. Mitt emellan turistfavoriterna Öströö fårfarm och Ästad vingård ligger Sjööarvs gård. Vanligtvis går det att plocka dahlior, solrosor, luktärt, vallmor och zinnia i Sandra och Anders Sjööarvs blomsterodling vid den här tiden. Men inte i år.

– Mördarsniglar har vi haft tidigare men inte så här. Jag samlade några kilon en dag när det hade regnat. Men vi kan inte skylla allt på mördarsniglarna. Här har också varit en del åkersniglar, berättar Sandra.

Hon har försökt med alla möjliga knep för att få bort sniglarna – som i princip har tuggat i sig hela odlingen.

ANNONS

– Vi har försökt med kaffesump, aska, snäckskal och så har jag gått här och sprutat med vitlöksvatten. Inget har gett någon supereffekt.

Varför valde ni att satsa på självplock av blommor?

– Folk vill ut på landet och slow flowers* ligger i tiden. Det uppdagades under nobelmiddagen – där maten var svensk men blommorna kom från Kenya. Vi borde ta tillvara på det som är i säsong, även i matväg, säger Sandra.

Naturskönt område

Gården ligger i utkanten av Åkullas bokskogars naturreservat med utsikt över Ottersjön, hagar och ängar. Självplock av snittblommor är ett komplement till familjens gårdsbutik. Den lilla butiken är ”knacka på öppen” året om och där säljs kött från familjens ekologiska besättning som går på naturbete intill gården.

– Vi verkar i ett område med mycket turism. Får vi en procent av alla besökare som Ästad och Öströö drar till sig är vi nöjda, säger Anders.

På grund av coronavirusets framfart strömmade det till ovanligt mycket turister till området redan under våren. Främst i form av vandrare och cyklister.

– Det har varit mycket mer folk i rörelse här sedan det blev stopp i hela Sverige, säger Anders.

Dröm att leva av gården

Anders är uppväxt på gården och tog över den från sin far. När han inte tar hand om sin egen gård jobbar han på Munkagårdsgymnasiet och lär framtidens lantbrukare att skörda, mjölka och köra traktor.

ANNONS

– Min dröm är att någon gång kunna leva på gården, men där är vi inte än.

Blir det något självplock nästa år?

– Nu vill vi ha revansch, säger Anders och Sandra fyller i:

– Jag hoppas på en lång och fin höst. Man kan plocka blommor i november, bara det inte kommer någon frost.

* Slow flowers är en rörelse som startade i USA. Förra året plockades begreppet upp i Sverige och initiativtagarna vill sätta de svenskodlade blommorna i säsong i fokus.

Fler hemester-tips:

Saras självplock går som tåget

Familj i Stråvalla öppnar kafé i sitt luftiga orangeri

Våfflor, bad och skogspromenader i Nösslinge

SUP-äventyr på Himleån i Varberg

Hemester-tips kring Dagsås:

Upplev landsbygden med buss. Ta Åkturen (som har fyra avgångar varje dag) och hoppa på och av som du vill utmed linjen.

Stig av i Dagsås och vandra mot kyrkan och följ skylten mot Skrape Finas, en välbevarad backstuga som var bebodd ända fram till 1960-talet.

Hållplats Ottersjö: Följ skogsvägen ett par kilometer för att komma till Kärramosse gård där det finns en camp för friluftsliv. Det finns brygga, flotte, kanoter, grillplats, toalett och vindskydd för övernattning.

Hållplats Öströö: På Öströö fårfarm finns en gårdsbutik och ett kafé mellan bokskogen och beteshagarna.

Hållplats Ästad: Här finns vingård, hotell, spa och restauranger. Aktiviteter som Fångarna på Gården, höghöjdsbana och Ziplina. Ästad 4H-gård erbjuder övernattning och kanot- och SUP-uthyrning. Ästad Folkskola är i dag ett museum som bland annat visar ett klassrum från 1940-talet.

Här är ett urval av självplock av blomster i Halland:

Eftra trädgård

Harplinge blomsterodling

Susegård utanför Halmstad

Blomsterfarmen i Vallda

Källa: VisitVarberg

ANNONS