Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Snart nystartar cykelsäsongen på landsväg i Skällinge

Svensk landsvägscykel har lidit av pyspunka sedan hösten 2019. När bokskogen spricker upp i grönska sker återsamlingen i Skällinge.

Restriktionerna har krånglat till det för många idrotter. Det klassiska tävlingsprogrammet med mästerskap och många Grand Prix-lopp försvann i princip från mars förra året.

Långt innan pandemin tog fart har cykelklubben Rooster i Varberg haft planer på att arrangera ett eget lopp.

Under pingsthelgen (22-23 maj) ska Giro Himledalen köras kring Skällinge. Eftersom restriktionerna fortfarande är hårda blir det bara tävling för elitåkare, det vill säga de som har elitlicens för de senaste åren.

Peter Larsson från arrangörsklubben Rooster Club IF Varberg har smitt planer sedan länge.

– Vi hade tänkt genomföra en tävling med alla klasser, från elit till ungdom. Det kan vi inte göra nu på grund av alla restriktioner. Vår tävling är ny och har därför kunnat ha is i magen. Det blir annorlunda när man inte arrangerat en tävling i 20 år. Vi har förklarat för myndigheter hur vi har tänkt. Trafikverket är med.

Kommer vägar att stängas?

– Det vill vi egentligen inte göra. Vi kan göra det och har stöd av Trafikverket att stänga helt och hållet. Det blir inskränkningar för de som bor där. I tillståndshanteringen har vi stöd för att stänga av en del vägar rakt av. Men det är också en ­kostnadsfråga. Vi vill hellre göra insatserna (avstängningar) där de gör mest nytta. Då är det tre ställen vi identifierar.

Banan sträcker sig kring trakterna öster om Valinge mot Källsjö, Nösslinge, Skällinge och Grimmared. Det blir backar så det räcker och blir över.

Peter Larsson låter exalterad över tävlingen.

– När vi kommer dit har bokskogen just slagit ut och vi får den här otroligt effektfulla banan. Det har vi räknat med. Det kommer att sätta ett väldigt gott avtryck hos cyklisterna. Den är som en blandning mellan Sverige, Belgien och Italien. Det kuperade, prunkande grönskan som du kan hitta i Italien och kulturlandskapet du har i Belgien.

Ett hundratal startande förväntar sig Peter Larsson. Bland klubbens egna elit­cyklister är Halmstadstjejen Karolina Reinhold aktuell. Varbergsgrabben Tim Gustavsson kör för Bure och brodern Niklas är också aktuella.

– Varbergskillarna kommer köra om de är hemma. Annars kommer jag tjöta hål i huve’t på dem. De vet de om.

Cyklisterna får möta bokens lövverk och höra gökens lockrop i år.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här