Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östra Holmagärde industriområde har dragit ut på tiden men nu närmar sig kontraktsskrivning. Bild: Annika Karlbom
Östra Holmagärde industriområde har dragit ut på tiden men nu närmar sig kontraktsskrivning. Bild: Annika Karlbom

Snart dags för kontraktsskrivning på Östra Holmagärde

Det har dragit ut på tiden men nu kommer det snart att hända saker med Östra Holmagärde. Förhandlingar kommer inom kort att köra igång med intresserade företag som vill etablera sig i Varberg.

Bristen på industrimark i Varberg är ett välkänt problem. Flera företag som har hört av sig med förfrågan om att etablera sig har fått leta efter andra alternativ när de fått veta att ingen ledig mark funnits för tillfället.

Arbetet med Östra Holmagärde har dragit ut på tiden. Processen var lång innan detaljplanen vann laga kraft. Sedan uppstod problem när gator och ledningar skulle anläggas eftersom området är plant och det var svårt att få rätt fall. Anläggningen av området skulle ha kommit igång under slutet av förra sommaren men så blev det inte.

MTA Bygg och Anläggning AB fick uppdraget att anlägga området för 54 miljoner kronor. I upphandlingen deltog fem andra företag.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) ger beskedet att det nu börjar bli skarpt läge för att komma igång med försäljningen av industritomter på Holmagärde.

– Vi har en lång lista med intressenter. Dessa kommer att kontaktas direkt efter semestrarna för att vi ska få veta vilka som fortfarande har kvar intresset, säger hon.

Det är oroliga tider vilket kommunen befarar kan inverka på företagens vilja till nyetableringar. Området är stort men exakt hur många tomter som kan bli aktuella vågar inte Ann-Charlotte Stenkil svara på. Företagens önskemål om storlek och läge spelar in. Beroende på vilken verksamhet som ska bedrivas kan det också bli behov av att påla vissa tomter.

– Vissa vill ha läge precis intill motorvägen för att synas, andra vill lätt kunna komma ut på motorvägen medan andra företag helst vill liga en bit ifrån för att få lugn och ro.

Kommunens markförvaltare Leif Andersson har tidigare uttalat sig i tidningen och sagt att de kommer att prioritera företag som har många anställda. Det finns också önskemål om att det ska vara trevliga byggnader utmed Värnamovägen.

– Äntligen kan vi komma igång ordentligt med detta. Jag önskar att vi hade gjort det tidigare, säger Ann-Charlotte Stenkil.

LÄS MER: Stora planer för ny padelhall vid Holmagärde

LÄS MER: Nya företag ska ta stan till E 6:an

LÄS MER: Staten kan komma att stoppa nya industrier

LÄS MER: Detaljplanen för Holmagärde ett steg närmare antagande

LÄS MER: Kommunen: Industrier ska inte störa E 6

LÄS MER: Stort steg framåt för nytt industriområde

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här