Smittskydd Halland stängde Oscars tillfälligt

Smittskydd Halland har stängt den första verksamheten i länet på grund av smittorisken av covid-19. Både allmänheten och kommunens inspektörer har reagerat på trängseln inne och utanför nattklubben Oscars.

ANNONS
|

Hallands smittskyddsläkare har gett miljö- och hälsoskyddsförvaltningen uppgiften att kontrollera att livsmedelsverksamheter följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att förhindra smitta av covid-19. HN har tidigare rapporterat om att privatpersoner har hört av sig till Varbergs kommun angående trängsel på Oscars Restaurant & Sportsbar.

Upprepade brister

Under två lördagar i maj, den 2 och 9, har kommunens inspektörer gjort kontroller av hur Oscars hanterar trängsel och köbildning i sina lokaler. Vid båda tillfällena blev bedömningen "ej godtagbar". Bland annat noterades köbildning utanför entrén samt trängsel i barerna, vid borden, på uteterrassen och i kasinot.

Miljö och hälsa informerade Smittskydd Halland som får besluta om tillfällig stängning om restauranger vid upprepade tillfällen inte uppfyller föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta. Torsdagen den 14 maj tog Smittskydd Halland beslutet att stänga nattklubben Oscars. Men redan dagen efter fick de lov att öppna igen.

ANNONS

– Regeln är att verksamheten ska rätta till bristerna och ge en trovärdig plan på hur det ska fungera i fortsättningen. De fick tillbaka sitt tillstånd igen på fredagen, säger Mats Erntell, läkare på Smittskydd Halland.

Har ni tagit beslut att stänga några andra verksamheter?

– Nej, detta är det hittills enda ärendet i Halland, säger Mats Erntell.

Enlig Erntell ska miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ha en fortsatt tillsyn av nattklubben.

Allmänheten har klagat

Under perioden 9 mars till och med den 19 maj har miljö- och hälsoskyddsförvaltningen fått in 21 klagomål från allmänheten angående trängsel på restauranger, kaféer och butiker. Sju av klagomålen innehöll information om trängsel på Oscars.

Enligt förvaltningen har Oscars vidtagit åtgärder för att minska trängsel innan den senaste kontrollen den 9 maj. Bland annat har personalen muntligen informerar gäster om att hålla avstånd till varandra men att de inte alltid får gehör. Det ska också finnas skyltar som informerar om bordsservering, avstånd och hur stora sällskapen får vara vid borden.

HN har sökt ägaren till Oscars Restaurant & Sportsbar utan resultat.

Läs mer:

Trängsel-kontroller på restauranger fortsätter

Så följer restaurangerna de nya föreskrifterna

Miljö och hälsa drar i gång en "coronavecka"

ANNONS
ANNONS