Smitta spreds från sjukhus till kommunens äldreomsorg

I flera fall har coronasmitta spridits från sjukhus till äldreboende i Varbergs kommun. Först i början av sommaren ändrades rutinerna och en utökad provtagning infördes.

ANNONS
|

Varbergs kommun har inte velat kommentera de enskilda fall som tagits upp i HN:s granskning kring coronautbrotten på äldreboendena Lindgården och Östergården.

I stället bjöds HN in till en intervju där tre ledande personer (medicinskt ansvarig sjuksköterska, äldreomsorgschef och tillförordnad socialchef) ger en samlad bild kring den period som varit och hanteringen av pandemin inom äldreomsorgen.

Kommunens tillförordnade socialchef Maria Mangfors Hallberg poängterar att djupare analyser kommer att göras under hösten och att det är för tidigt att dra några alltför långtgående slutsatser kring vad som kunde gjorts annorlunda inom äldreomsorgen under coronautbrottet.

Men kommunen kan ändå peka på några faktorer som har haft betydelse.

ANNONS

Det handlar till exempel om den utökade provtagning som i ett sent skede, först i slutet av juni, etablerades i omsorgsverksamheten.

Denna innebär två saker. Det ena är ”screening”: att omsorgstagare noga testas i samband med förflyttningar in på boende, mellan olika boenden och mellan sjukhus och boende. Det andra är ”smittspårning”: en mycket mer omfattande provtagning av de som har varit i kontakt med en konstaterat smittad person – såväl omsorgstagare som personal.

Kommunens uppfattning är att det tidigare under pandemin har förekommit fall där patienter som skrivits ut från sjukhus till äldreboende har tagit med sig coronasmitta in på boendet.

För att få bukt med detta införde kommunen under en period rutinen att man regelmässigt satte omsorgstagaren i karantän när den kom tillbaka från sjukhusvistelse.

– Det var en av anledningarna till att våra kunder sattes i karantän när de kom från sjukhus. Vi såg att vi fick in smitta på det sättet på några håll, säger Evelina André, äldreomsorgschef på Varbergs omsorg.

HN har tidigare redogjort för att detta i ett fall har lett fram till en Ivo-anmälan från en anhörig, som ansåg att omsorgstagaren inte fick nödvändig rehabilitering när den befann sig i karantän.

ANNONS

Men i början av sommaren förändrades situationen när nya riktlinjer infördes. Provtagningskapaciteteen utökades kraftigt och screening och smittspårning inom äldreomsorgen blev verklighet.

Nu behöver utskrivna inte längre sitta i karantän, och dessutom avvecklas kommunens särskilda covidboende i Tvååker som inrättades delvis som en sluss mellan sjukhus och äldreboende.

– Vi har inte behövt ha det som ett ställe man mellanlandar på nu, säger Maria Dymne.

I samband med den utökade provtagningen upptäcktes också att det fanns omsorgstagare och personal som var smittade med covid-19 utan att ha några symptom.

– Det är där det luriga är – det finns symptomlösa personer som ändå är positiva, säger Maria Dymne, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Personer utan symptom har tidigare inte testats, eftersom riktlinjerna sagt att testerna ska förbehållas den som har symptom. Det har också hävdats att personer utan symptom inte kunnat smitta andra – en fråga som blivit alltmer omdiskuterad.

– De tror ju inte att de smittar så mycket, det säger ju Tegnell. Men det är klart att det är lurigt. Det är ju liksom inte hugget i sten att så här är det, när man finner sådana här saker blir man konfunderad, säger Maria Dymne.

Frågan blir då hur mycket det hade påverkat situationen om den utökade provtagningen inom äldreomsorgen hade satts in på ett tidigare stadium.

ANNONS

– Det vet vi ju inte, det blir en spekulation, säger Maria Dymne.

– Men det är ju ingen nackdel att man smittspårar i varje fall, det kan man ju säga. Och det är ju där vi har upptäckt fallen utan symptom, konstaterar hon.

Socialförvaltningens ledning menar att det är positivt att Ivo nu gör en granskning av hur samspelet mellan kommunen och regionen fungerar inom äldreomsorgen. Kommunen har ansvar upp till sjuksköterskenivå, men att ansvarig läkare för äldreboendet finns på regionens vårdcentral.

– Därför har Ivo en väldigt intressant vinkling på sin granskning. Det här samarbetet mellan kommun och region är oerhört viktigt för patienten, konstaterar Mangfors Hallberg.

Detta är frågor som är ständigt aktuella, inte bara i tider av pandemin.

Om ni tillåter er att önsketänka, vilka förändringar hade ni velat se?

– Det behövs nog lite mer medicinsk kompetens inom både hemsjukvård och särskilda boenden. Kanske mer tid, för det är ju väldigt tidsstyrt nu hur mycket tid man har per boende, säger Maria Dymne.

– Intentionen är att det inte ska finnas någon skillnad på primärvård som utförs i kommunal verksamhet eller på vårdcentral. Där har vi kanske utmaningar i Sverige, att man behöver skjuta resurser till den verksamhet som kommunen bedriver, säger Mangfors Hallberg.

ANNONS

Ledningen hyllar de anställdas insatser under pandemin.

– Vi är fantastiskt stolta över vår organisation efter en sådan omtumlande period som vi inte kunde föreställa oss. Vi är väldigt stolta, säger Maria Mangfors Hallberg.

– Det är ett oerhört fokus på sjukhusvården i Sverige. Men här är vardagshjältar som får väldigt lite uppmärksamhet, säger Maria Dymne.

ANNONS