Smitta på privat äldreboende – upptäcktes vid sjukhusbesök

Corona har kommit in på äldreboendet Sannagården i Tvååker. Smittan upptäcktes i samband med att en brukare togs in på sjukhus.

ANNONS
|

Förra helgen upptäcktes det att en boende på Sannagården i Tvååker var smittad med corona. Men fallet upptäcktes inte på äldreboendet, utan först när brukaren kom in på sjukhus. Upptäckten ska ha skett vid den testning som sker när en ny patient kommer in till Varbergs sjukhus från äldreboende.

Smittofallet är det första som blivit känt inom omsorgen i Varbergs kommun sedan den senaste smittade personen friskförklarades den 21 juli.

HN har sökt Norlandias regionchef Dusanka Reljanovic för en kommentar. Hon har på begäran fått frågor mejlade till sig, och svarade på onsdagseftermiddagen via mejl:

”Sannagården har haft ett fåtal personer med symptomfri smitta, som hanterats omgående genom isolering, provtagning av samtlig personal och boende i flera omgångar, flera rundor av smittspårning och ett tätt samarbete med Smittskydd och kommunen. Alla berörda är informerade. Sannagården har inte haft någon smitta innan dessa fall påträffades”.

ANNONS

Varbergs kommuns socialchef Anna-Lena Sellergren berättade på onsdagsförmiddagen att två fall av coronasmitta i nuläget finns inom särskilt boende, men säger inte vilket eller vilka boenden det gäller.

– Eftersom smittspridningen är liten och vi bara har enstaka fall i våra verksamheter i nuläget så måste jag vara mycket försiktig med att lämna ut detaljer. Det riskerar annars att bli väldigt utpekande gällande enskilda individers hälsotillstånd, säger hon.

– Allmänt kan jag säga att vi ju arbetar på det sättet att vi provtar all personal och alla brukare när vi får vetskap om smitta på ett boende. Och det har då också förekommit att vi hittar personer som är smittade men som inte uppvisar några symptom, säger Anna-Lena Sellergren.

ANNONS