Smitta kom in på två äldreboenden

Två äldreboenden i Varberg kommun fick förra helgen in konstaterad covid-19-smitta. Utvecklingen bekymrar kommunchefen Carl Bartler, som understryker vikten av att personal och anhöriga inte börjar slappna av.

ANNONS
LocationVarberg||

Enligt kommunchefen Carl Bartler har coronasmitta förra helgen tagit sig in på två av kommunens äldreboenden. Kommunens linje är att inte berätta vilka specifika boenden det gäller.

Men Bartler är bekymrad över spridningen.

– Vi hade en period utan smitta på våra boenden och det gladdes vi åt, därför var det tråkigt att höra att smittan hade tagit sig in på två av våra boenden, konstaterar han.

Kommunchefen Carl Bartler är orolig att det generellt börjar sprida sig en föreställning om att faran är över när det gäller covid-19.

– Eftersom riksmedierna har sin utgångspunkt i Stockholm så är det utvecklingen där man tar del av när man kommer hem på kvällen och tittar på Rapport eller Aktuellt, konstaterar han.

ANNONS

Och i Stockholm har smittspridningskurvan börjat vika nedåt. Men sådan ser utvecklingen inte ut i Halland.

– Här har smittspridningen hela tiden ökat långsamt, även om man nu kanske börjat se en platå. Men då ska man ha i åtanke att en jämn smittspridning ändå ökar om befolkningen ökar.

Det Bartler syftar på är såklart inströmningen av sommargäster till Varberg. Att staden kommer att bli välbesökt även detta år är man kunnat se sedan veckan innan påsk och framåt.

– Vi ser fortsatt att det fylls på i stugor och på campingar, säger Carl Bartler.

Turisternas intåg innebär en knivig balansgång för kommunen – som trots allt gärna vill ha hit gästerna.

– Jag tycker att vi i alla lägen ska vara välkomnande. Vi vet att människor har investerat i sina sommarhus och vill komma till Varberg. Men vi måste vara rädda om varandra, säger Bartler.

Utmaningen ligger bland annat i att nå ut till invånarna, både de bofasta och de gästande, med budskap om försiktighet för att inte riskera att öka smittspridningen.

Kommunen filar just nu på vilka metoder som ska användas.

– Vi har till exempel resonerat om möjligheten att placera ut värdar vid stränder och parkeringsplatser som kan hänvisa till platser med mindre trängsel. Men det finns inga regelverk eller så som vi kan peka på, Folkhälsomyndighetens restriktioner för allmänna sammankomster gäller inte badstränder, säger Bartler.

ANNONS

– Vi har funderat till exempel på Fästningsbadet. Vanligtvis kan maximalt 350 personer befinna sig där. Det är inte lämpligt i det här läget.

Men trots de många utmaningarna så finns det också positiva nyheter att förmedla från den kommunala organisationen. Det ser till exempel ut som att personalen inom omsorgen ska kunna ha sin semester som vanligt.

– Vi bedömer att vi står väl rustade och kan hantera även en ökad smittspridning om det skulle bli en sådan, säger Carl Bartler.

Och procentuellt sett så är det en mycket liten andel av de 10 000 personer som har kontakt med kommunal omsorg i länet som har smittats, och på de flesta boenden har smittan inte tagit sig in.

– Det görs ett fantastiskt arbete av de anställda och cheferna i våra organisationer, tycker Bartler.

Bartler påpekar också att äldreomsorgen i sig inte är någon smittkälla.

–Eftersom medierapporteringen fokuserat mycket på förhållandena inom omsorgen så kan det skapa en oro på andra håll att smittan ska sprida sig från äldreomsorgen till dem. Men så ser det definitivt inte ut, säger Bartler,

ANNONS