Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

SM-vinnaren: Så lyckas du med midsommarhelgens grillning

Använd flera värmezoner, skippa tändvätskan, var sparsam med bränslet och köp en bra termometer – då har du goda chanser att lyckas med grillningen i sommar. Det säger Wille Engelbrektsson, nybliven guldmedaljör i grill-SM.

Häromveckan avgjordes grill-SM i Landskrona, och för Varbergslaget Magi BBQ blev helgen en stor framgång. Av de åtta tävlingsmomentenet blev det vinst i två – ”vegetarisk freestyle” samt ”kamben”.

– Kamben är en prestigegren och på de två senaste SM kom jag trea, så skönt att äntligen vinna, säger lagkapten Wille Engelbrektsson.

Intresset för grillning har han haft med sig hela livet, och under de senaste tio åren har det eskalerat, berättar Wille.

– Jag grillar året om, inte bara på sommaren. Det blir lätt hundra dagar per år, men det finns andra i laget som grillar nästintill dagligen.

– Det är fascinerande att kunna styra eld och rök, i stället för att bara dra på ett vred. Det är najs att känna att man bemästrar något.

Undvik fallgroparna

Av den anledningen har Wille valt bort såväl gasolgrill som den nya trenden med pelletsgrillar.

– Jag brukar kalla dem för utomhusmicro. Visst kan de fylla en funktion, men de kräver ingen skicklighet. Jag använder enbart kol, briketter och ved. Kolet ger ju smak, till exempel när det droppar ner fett och förångas upp igen. Och jag skulle tro att jag tänder en kolgrill lika fort som du får igång en gasolgrill.

Men det finns fallgropar att undvika, menar den medaljdekorerade grillfantasten.

– Många täcker hela botten med kol eller briketter, ibland en hel säck, och så slänger man på det man ska grilla direkt ovanpå. Det blir alldeles för varmt. Använd mindre bränsle och jobba med olika värmezoner i stället. När du har fått en fin yta drar du undan maten till en svalare del av grillen.

Överhuvudtaget gäller det att anpassa temperaturen efter det man ska grilla, och med en enkel termometer håller man koll på när maten är klar, fortsätter han.

– Och så ska man hålla sig borta från tändvätska. Smaken blir lidande och det tar lång tid innan det har försvunnit från kolet. Med skorsten och tändkuber så har du glöd på 20 minuter.

Äger sjutton grillar

Wille Engelbrektsson väljer också typ av grill efter vad han ska tillaga. Han har sju stycken hemma, och ytterligare ett tiotal i ett förråd.

– Ska du slå ner en spik så använder du en hammare. Det räcker inte att bara ha en skruvmejsel i verktygslådan, förklarar Wille.

– Men du klarar dig långt med en gammal klassisk klotgrill. Du kan köra långsamt, varmt, röka... Våga slänga på lite allt möjligt, inte bara karé och fläskytterfilé. Testa dig fram. Många saker får en annan smakkaraktär när du grillar. Grönsaker och rotfrukter blir till exempel jättegott.

Under sommaren står Wille Engelbrektsson vid grillen på Åkulla Outdoor Resort, och till hösten reser Magi BBQ till belgiska Torhout för att tävla i grill-VM.

– Det kommer nästan hundra lag från hela världen. Vi ska försöka göra så bra ifrån oss som vi kan, och kommer vi därifrån med en medalj så hade vi varit fantastiskt glada.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här