Småorterna i Varbergs kommun rustas upp – så blir nästa lekplats

Snart får barnen i Karl Gustav en nybyggd lekplats. HN mötte upp Hamn- och gatuförvaltningen på den aktuella platsen för att ta del av hur den är tänkt att bli.

ANNONS
|

Den nya lekplatsen i Karl Gustav är en del av ett investeringsprojekt. Planen är att bygga om totalt tolv mindre lekplatser under en sexårsperiod. Lekplatserna ligger i småorter och har identifierats som viktiga att rusta upp.

– Det är inte alltid de mindre orterna uppfyller behoven för en tätortslekplats. Därför är det viktigt att bevara de mindre lekplatserna, säger Pelle Selander, landskapsarkitekt på hamn- och gatuförvaltningen.

Första lekplatsen klar

Den första lekplatsen i projektet finns i Gödestad, vilken blev klar strax innan midsommar. Nu är det Karl Gustav som står först på listan över de planerade lekplatserna. Hur den ska bli började förvaltningen diskutera redan när 2020 tog vid. Enligt planeringen för investeringsprojektet ska den vara färdig innan året är slut, men riktigt så länge behöver barnen i Karl Gustav troligtvis inte vänta.

ANNONS

– Vi räknar med att byggnationen tar mellan en till två månader. I oktober någon gång ska den vara redo för lek, säger Nicole Molina, projektledare.

Nyheterna: Picknickbord, grill och klätterträd

På markytan i Karl Gustav finns i dagsläget gungor och en liten sandlåda. Det ska det snart bli ändring på. Gungställningen och fallskyddsunderlaget ska bytas ut. Sandlådan kommer att rivas och ersättas med en så kallad pumptrackbana, en asfalterad bana med små gupp i som lite yngre barn kan nyttja. Intill banan finns plats för ett stort picknickbord med fickparkeringar för rullstol samt en tillhörande grill.

– Vi har försökt bevara vissa strukturer och växtligheten, säger Pelle Selander.

– Det kommer också att finnas gungdjur och en mindre rutschkana. I mitten blir det ett klätterträd med fågelbon som blir lite utmanande lek för de äldre barnen.

Lekplatser planeras i Åskloster och Trönninge

Nästa år ska två nya mindre lekplatser byggas om och kommunen tittar bland annat på Åskloster och Trönninge. Det finns inga konkreta kriterier för vad som krävs för att få kommunen att investera i en lekplats på mindre ort, men det finns vissa saker de tittar lite extra på.

– Vi har tittat på behov. Om det finns barriärer, till exempel en större väg. Vilka brister som finns, hur långt man har till lekplatsen och hur mycket den nyttjas, säger Nicole Molina.

ANNONS

Läs mer: Bygget av nya utflyktslekplatsen är igång

Läs mer: Föräldrar kritiska när barnens lekplats rivs

ANNONS